cultura

exposicions

Música exposada

Andy Warhol i la seva relació amb els músics David Bowie i Brian Eno seran protagonistes de tres grans exposicions a Catalunya a partir de la primavera

La música no només serà present a auditoris i festivals a partir de la primavera a Catalunya, sinó que també passarà a omplir sales d'exposició. Una feliç coincidència fa que a partir del maig arribin a Catalunya tres exposicions on la música és protagonista, però amb una clara vocació transversal. A les ja àmpliament anunciades de David Bowie al Museu del Disseny i Brian Eno a l'Arts Santa Mònica de Barcelona, s'afegeix ara la mostra sobre la forta relació d'Andy Warhol amb la música, que coincideix amb el 30è aniversari de la seva mort, que es compleix dimecres, i que es veurà a l'antiga fàbrica de Can Trinxet a l'Hospitalet. El més curiós és que els tres personatges estan relacionats i tenen en comú ser absolutament multidisciplinaris.

La primera cita serà l'11 de maig a l'Hospitalet, en el marc del festival de videoart Loop i organitzada pel Districte Cultural de la ciutat. L'exposició La música d'Andy Warhol analitzarà, a través de 200 obres en suports molt diversos, la intensa relació del representant més cèlebre de l'art pop amb la música. El comissari de l'exposició, F. Javier Panera, professor de la Universitat de Salamanca i que el 2013 va comissariar a La Virreina una mostra sobre la relació de l'art amb els videoclips, assegura: “La música formava part de tot el procés creatiu de Warhol, de fet la música retroalimenta tot el seu treball.”

Panera recorda que Warhol, abans de ser un artista famós, va treballar com a dissenyador de portades de discos per a les discogràfiques Columbia i RCA, aspecte que també es reflectirà en l'exposició, ja que es mostraran la seixantena de portades que l'artista de Pittsburgh va realitzar al llarg de la seva carrera, entre el 1949 i el 1987. No faltaran, és clar, les més conegudes, com ara la portada del plàtan per al primer disc de The Velvet Underground. També hi seran les dues versions de la portada de Sticky fingers, dels Rolling Stones, que mostra un primer pla d'un entrecuix masculí en texans. Warhol va idear una cremallera que s'obria de veritat a la portada. Però l'imaginatiu i provocador disseny va ser censurat en la versió espanyola del disc i substituït per una altra imatge. En la mostra es veuran les dues versions.

Warhol va estar sempre envoltat de músics com Bob Dylan, David Bowie, Mick Jagger, Brian Jones o Debbie Harry. Realitzador també de videoclips, Warhol, a més, era un eclèctic musical a qui li interessaven tots els gèneres: “Va influir els Rolling Stones i els Velvet Underground però també es va acostar a la música clàssica (sobretot l'òpera), el jazz, la música experimental de John Cage i, als anys 80, al punk, la new-wave i la música de l'MTV. Ell creia que Maria Callas era una cantant punk per la manera com forçava la veu.”

La mostra, que simularà l'ambient de la Factory de Warhol gràcies a l'arquitectura industrial de Can Trinxet, també tindrà un apartat espanyol on s'exposarà, per exemple, la portada que Warhol va fer per al disc Fuego, de Miguel Bosé. L'artista també va realitzar el videoclip de la cançó.

Bowie i Brian Eno

Uns dies després d'obrir la mostra de Warhol, el 25 de maig, el Museu del Disseny inaugurarà l'exposició David Bowie is, concebuda pel Victoria & Albert Museum de Londres i que engloba tots els aspectes de la carrera del britànic, passant per la moda, l'art i evidentment la música. Bowie va ser un dels habituals de la Factory de Warhol i, a més, va interpretar el paper de l'artista en el biopic sobre Basquiat, que va dirigir Julian Schnabel.

I uns dies més tard, el 13 de juny, obrirà les portes a l'Arts Santa Mònica una retrospectiva del polifacètic músic, productor i artista visual Brian Eno, col·laborador de Bowie. Serà l'exposició més gran feta mai de l'innovador creador britànic, de 68 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

patrimoni

La Sagrada Família escalarà l’any que ve els 172’5 metres

Barcelona
cultura

El festival Premià del Mal reunirà escriptors de novel·la negra i criminòlegs

premià de mar
Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona
MÚSICA

Músics d’Els Pets, Umpah-Pah, Sopa de Cabra i Lax’n’Busto homenatjaran Marc Grau

barcelona
CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’

art

Sala Dalmau, 45 anys i com el primer dia

barcelona
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt