cultura

El Bages rep prop de dos milions dels fons Feder per potenciar el seu turisme

Manresa obté 825.000 euros, que destinarà a obres incloses en el projecte vinculat a sant Ignasi

Deu municipis més es repartiran un milió d'euros

El Bages rebrà 1.825.000 euros del fons europeu de desenvolupament regional (Feder) per potenciar el seu turisme. Ahir es va saber que les dues candidatures que es van presentar a la comarca (la de Manresa, que anava sola, i la de deu municipis més, que es van presentar de manera conjunta) van ser acceptades.

A Manresa, la notícia la va donar la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que va aprofitar la visita a la ciutat per conèixer el recuperat carrer medieval del Balç. La capital del Bages rebrà un total de 825.538 euros, que destinarà a obres de rehabilitació integrades en el projecte Manresa 2022, vinculat a la commemoració dels 500 anys de l'arribada de sant Ignasi de Loiola a la ciutat. El regidor de Planejament Urbà de Manresa, Marc Aloy, va concretar que els diners europeus serviran per donar continuïtat a les actuacions que s'estan fent al Museu Comarcal; per millorar els murs de pedra seca i la senyalització del final del camí ignasià; per a la instal·lació de l'ascensor entre la plaça Major i el carrer Santa Llúcia; per a la millora de la vorera esquerra de la via Sant Ignasi, i per completar la urbanització i la recuperació d'espais que encara estan pendents al carrer del Balç.

Allà, la consellera Borràs va indicar que l'ajut “permetrà millorar el patrimoni cultural”. Al seu costat, l'alcalde, Valentí Junyent, va indicar que es fa també “un salt endavant” en “la millora del centre històric i en el reforç dels serveis turístics”.

Inversió de 5 milions

El projecte Manresa 2022 és un dels més importants de la ciutat dels darrers temps. En el seu global (obres, promoció turística i nou personal) suposarà una injecció de 5 milions d'euros, 2,5 dels quals provenen de les contrapartides urbanístiques sorgides del conveni signat amb Criteria CaixaHolding (propietari de la Fàbrica Nova); 507.000 euros vindran d'ajuts del govern que ja estan lligats, i prop d'un milió arribaran dels Feder. La resta pertoquen a l'Ajuntament.

Candidatura conjunta

L'altra candidatura que ha estat acceptada és la que va presentar el Consell Comarcal del Bages, que va ajuntar onze projectes vinculats al geoturisme de deu municipis que, sense anar junts, no haurien pogut aspirar als ajuts, ja que Europa demanava aquest any un mínim de 20.000 veïns per població.

Les accions proposades tenen el mateix objectiu: potenciar els recursos patrimonials i paisatgístics lligats al llegat miner i geològic, que des de fa temps la comarca articula a través del Geoparc de la Catalunya Central. Els onze projectes suposaran una inversió de 2,5 milions d'euros (IVA inclòs). Els fons Feder n'aporten un. La resta va a càrrec de cada municipi, que en general ha de finançar entre el 40% i el 50% de la inversió.

Tant els projectes de Manresa com els del Bages han d'estar executats abans del 2020.

Plans per divulgar el geoturisme

Els ajuts coordinats pel Consell són: supressió de barreres al Museu d'Artés (ajut de 54.000 euros); accés al pont Vell d'Avinyó (13.500); rehabilitació de les tines dels Manxons a Callús (55.000); millora d'espais al Parc de la Muntanya de Sal de Cardona (75.500); rehabilitació de la façana del Casino Borràs de Castellbell i el Vilar (91.000); accessos de Navarcles a Sant Benet (95.000); reforma de la Casa Museu Torres-Amat a Sallent (200.000); rehabilitació de la Casa de l'Ermità i la Torre del Castellet de Sant Vicenç (136.000); oficina de turisme a Cal Clarassó de Santpedor (20.500); espai d'enoturisme a l'antic escorxador de Navàs (117.200), i el nou centre lunar de Castelladral, també a Navàs (16.000). També hi ha 130.000 euros per a la redacció de projectes i la promoció del Geoparc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Un incendi malmet part d’una exposició al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

salt
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós