Cultura

patrimoni artístic

La catedral farà reviure les portes de l'orgue

S'inicia el delicat procés de restauració de les teles que tanquen l'instrument, del segle XVI

El seu estat i dimensions obliguen a fer-ho dins del temple

Fan set metres d'alt per gairebé cinc d'ample, l'estructura de fusta on s'aguanten està greument deteriorada i s'hi haurà de treballar amb les teles en posició vertical per evitar possibles trencaments. Les portes de l'orgue de la catedral de Tarragona, un dels pocs exemples d'època renaixentista a tot Catalunya que han conservat les pintures que les decoren, han començat el seu procés de restauració, a càrrec del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC). Uns treballs que es desenvoluparan dins de la mateixa catedral, en una estructura creada al transsepte, i que tenen com a principal objectiu poder restituir-les al seu lloc original, protegint l'instrument a la nau central del temple.

Esperant set anys

El seu mal estat i el deteriorament de l'orgue (que va ser restaurat recentment) havien obligat a despenjar-les fa set anys. Des de llavors, s'havien guardat en espera de poder restaurar-les. Ara, la col·laboració entre el Departament de Cultura de la Generalitat, el capítol de la catedral tarragonina i la fundació privada Activa Mútua (que assumirà el 30% del cost) permetrà donar una segona vida a les dues portes, que amb la seva estructura sostenen quatre pintures del segle XVI, atribuïdes a Pietro Paolo de Montalbergo, i que representen les escenes de l'Anunciació, la Navitat i i la Resurrecció.

De moment, els treballs se centraran en la primera de les dues portes durant uns vuit mesos aproximadament. El pressupost per a aquesta peça se situa en 100.000 euros, la meitat dels quals els podria assumir la Generalitat a través d'una línia de subvencions del CRBMC. Les tasques de millora de la segona porta quedaran pendents de la disponibilitat de pressupost i, un cop completat tot el projecte, es podrà plantejar la seva reinstal·lació a l'orgue.

“La restauració planteja dues dificultats: les seves dimensions i que hem de buscar la funcionalitat, és a dir, que s'obrin i es tanquin”, va detallar David Silvestre, un dels tres conservadors restauradors del CRBMC que hi treballaran. Un dels moments més delicats serà separar les teles del bastidor de fustes on se sostenen, una estructura molt afectada per corcs i que, segurament, haurà de ser substituïda per una de nova. “Caldrà que sigui compatible amb el seu ús”, va detallar Maite Toneu, responsable de l'àrea de pintura sobre tela del CRBMC. La renovació podria permetre reduir-ne el pes, que ara se situa en 210 quilograms.

Sense trasllat

Tot plegat, ha fet que els restauradors hagin optat per fer gran part de la restauració mantenint les peces en posició vertical. Així es procedirà a netejar els vernissos d'anteriors intervencions en les pintures (que han afectat les policromies) i s'emprendrà la consolidació de les teles, que ja tenen petits estrips. “L'ideal és que la tela estigui en la seva posició natural per evitar que hi hagi desperfectes; serem al màxim de prudents”, va detallar Toneu. Aquest fet, junt amb la falta d'espai suficient i els beneficis de mantenir-les al seu ambient original, han fet descartar el trasllat als laboratoris del CRBMC a Sant Cugat del Vallès.

LA XIFRA

100.000
euros
és el cost de restaurar cada porta. S'espera que el govern en pagui la meitat i Activa Mútua, un 30%.

Retiren una imatge de Fàtima pels actes vandàlics

J.L.E

La imatge de la Mare de Déu de Fátima que presidia el jardí del davant de l'església romànica de Sant Ramon, al Pla de Santa Maria, ha estat retirada després que hagi estat reiteradament víctima d'actes vandàlics. L'Ajuntament i la parròquia han pres conjuntament la decisió arran de l'últim atemptat, que la va deixar amb marques de pintura. La imatge ja havia tingut desperfectes en atacs anteriors que s'havien reparat però que s'han reproduït. Per això, ara s'ha pres la decisió de treure-la i dur-la a restaurar.

El rector, Jordi Sànchez, consultarà als feligresos si prefereixen que, un cop restaurada, el nou emplaçament de la imatge sigui l'església romànica de Sant Ramon o la barroca de Santa Maria. Per la seva banda, l'Ajuntament estudia instal·lar una font al lloc que ocupava l'escultura. De fet, el pedestal de la imatge tenia una font, però també era sovint objecte d'actes vandàlics i havia deixat de funcionar.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.