cultura

debat

Manel Lucas: “Trump s'ha passat al nostre bàndol!”

La Facultat de Lletres va organitzar ahir un debat al voltant del paper de l'humor com a eina informativa, dins els actes de la Setmana dels Rahola

La Setmana dels Rahola va enfilar ahir la recta final fins a l'acte de lliurament dels VIII Premis Carles Rahola, que tindrà lloc dijous a l'Auditori de Girona (20 h), amb una taula rodona que va reunir tres representants que fan ús de l'humor com a eina informativa: Carles Bellsolà –l'únic que ha sortit de l'armari del col·lectiu anònim Autobús de Campanya, tan actiu a les xarxes socials–, Manel Fontdevila –autor de còmics, creador de La Parejita i excol·laborador d'El Jueves– i Manel Lucas –el Franco de Polònia–, amb la periodista de TV3 Sion Biorrun com a moderadora. El debat, que es va fer a la Facultat de Lletres de la UdG, es va centrar en tres pilars essencials: l'humor, la política i el periodisme.

Exercida des de l'antiguitat, pels grecs i abans pels egipcis, la sàtira política viu un moment àlgid, perquè, a més d'aparèixer en espais rellevants dels diaris, continua sent un espectacle de gran audiència, com demostra Polònia. Això, com es va recalcar, en una era en què internet i les xarxes socials multipliquen el ressò de l'humor de manera “demencial”, com van coincidir a dir tots tres. Fins al punt que a Fontdevila li resulta frustrant “el brainstorming d'acudits que fan milions d'internautes”, que “provoca que allò que fa gràcia, al cap de dues hores ja no en faci tanta”. Quant als límits de l'humor, també tots tres van establir que no n'hi hauria d'haver. Com a molt, “bromes respecte a les víctimes (Lucas)”, o “límits autoimposats per qüestions personals (Fontdevila)” o “per no retroalimentar persones que busquen la polèmica constant (Bellsolà)”.

Entre altres temes que van sorgir en la xerrada, va destacar la llibertat d'expressió. Lucas va recordar que molts humoristes estan perseguits i amenaçats; Fontdevila, que ell mateix va perdre la feina per culpa d'una sàtira del rei, i Bellsolà va exposar que “tocar el Barça és delicat”.

Que la feina de l'humorista és complicada, ho va exemplificar irònicament Lucas posant com a exemple el president Trump: “Com es ridiculitza allò ridícul, un polític que s'ha passat al nostre bàndol?!” Lucas també va explicar que mentre que hi ha polítics que es queixen del tracte que els donen al Polònia, n'hi ha d'altres que es queixen perquè no hi surten. Un clar símptoma que sempre és millor riure que no pas plorar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA
TRADICIÓ

La Patum recupera tres partitures de fa un segle

BARCELONA
Figa Flawas
Grup de música

“Volem arribar a gent que no escolta mai res en català”

Barcelona