cultura

El Govern demana al jutjat d'Osca que dos tècnics comprovin a Sixena les condicions de les obres procedents del MNAC

Recorda que la sala del monestir ha de complir els requisits necessaris de climatització i il·luminació per la correcta conservació de les peces exposades

La Generalitat ha demanat al jutjat de primera instància i instrucció número 1 d'Osca que autoritzi que dos tècnics designats pel departament de Cultura puguin comprovar 'in situ' les condicions en què es troben els béns exposats al públic al Monestir de Santa Maria de Sixena.

La petició formal arriba després de la polèmica generada precisament per les condicions d'exposició de les 51 peces procedents del MNAC que el Govern va decidir lliurar a l'Aragó, en compliment d'una sentència judicial provisional, i que s'exposen al Monestir de Sixena des del 27 de gener. Alternativament, proposa que sigui el jutjat qui designi dos tècnics amb aquesta finalitat, mentre siguin presents els tècnics designats pel departament de Cultura.

Les obres procedents del dipòsit del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) s'exposen als antics dormitoris de les monges. Algunes estan en vitrines, com ara peces de ceràmica, orfebreria o relicaris. D'altres estan exposades fora de les vitrines, com ara peces tèxtils o fragments de pintures murals. La Generalitat recorda que cal que la sala compleixi els requisits necessaris de climatització i il·luminació per la correcta conservació de les obres.

En l'escrit presentat al jutjat, la Generalitat qüestiona si la sala on s'exposen les 51 peces compleix els requisits necessaris pel que fa a la climatització. En aquest sentit recorda que a la sala on s'exposen les obres, la temperatura ha de mantenir-se estable entre 18 i 25 graus, amb una oscil·lació màxima de dos graus i que la humitat relativa ha de ser d'entre el 40 i el 60% amb una oscil·lació màxima diària d'entre un 5 i un 10%.

També recorda que si s'hi instal·la un sistema de climatització, aquest ha de garantir un control precís de la humitat relativa i ha d'estar funcionant les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any ja que és un requisit “imprescindible” per evitar que la sortida d'aire dels aparells de climatització incideixi directament sobre les obres, tal com sospiten que succeeix actualment.

De la mateixa manera, pel que fa a la il·luminació, recorda que aquesta ha de ser estable i regulable per garantir la quantitat de llum dins els paràmetres recomanats per a cada tipus de material. A més, afegeix, cal que siguin llums lliures de radiacions ultravioletes i infraroges i que respectin els nivells de llum màxims recomanats per a cada material, ja que no és el mateix el paper, amb un nivell màxim de 50 lux, que les pintures murals, que suporten fins a 200 lux.

També destaquen que cal evitar qualsevol focus d'humitat que provingui de l'exterior ja que pot filtrar-se a les parets de l'edifici i perjudicar la conservació d'obres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA