Cultura

Memòria escrita amb documents

Enciclopèdia Catalana edita ‘Autobiografia de Catalunya', una història del país feta des dels arxius

Bitllets de tren, postals i fotos particulars es barregen amb material institucional

L'historiador Daniel Venteo s'ha capbussat en 170 arxius catalans i internacionals (entre altres, l'Arxiu Nacional de Catalunya, la Xarxa d'Arxius Comarcals, els Arxius Secrets del Vaticà, la Biblioteca Nacional de França, la Biblioteca del Congrés dels Estats Units i l'Ashmolean Museum d'Oxford). No n'ha tingut prou amb això i ha recorregut antiquaris i llibreters de vell de tot Europa. L'objectiu: rastrejar i obtenir documents per donar un caràcter inèdit al llibre Autobiografia de Catalunya.

Aquesta publicació, que porta com a subtítol Tresors documentals de la nostra història, té caràcter d'edició de luxe, de llibre de col·leccionista, i està plantejada com una autobiografia: Catalunya s'escriu a ella mateixa amb el vocabulari dels seus documents. “Autobiografia de Catalunya és un llibre que realça tot el patrimoni documental català”, explica l'autor del treball, que ha reunit més de nou-cents documents, entre imatges, cartes, postals, plànols i tota mena de material gràfic que recull tant fets de rellevància històrica com qüestions quotidianes.

L'objectiu d'explicar la història de Catalunya des del segle IX fins a finals del XX s'organitza en deu grans àmbits temàtics: els símbols nacionals, les institucions, la vida al camp i a la ciutat, els transports, la cultura, l'economia, Catalunya al món i els catalans. Cadascun d'aquests eixos se subdivideix en temes més específics, la unitat dels quals és la doble plana. Cada doble plana posa en diàleg documents de naturalesa i època diferents creant un nou llenguatge. Així, podem trobar la combinació d'una fotografia d'una col·lecció particular al costat d'un rebut d'electricitat i la reproducció d'una plana d'un còdex medieval. “Reflectim la gran història però també fem un recorregut per la vida quotidiana: el treball infantil, com es vivien els bombardejos, el primer cotxe que es va matricular. Petites i grans històries que totes aboquen al que ha estat la història de Catalunya.”

Entre les curiositats que ha trobat Daniel Venteo –en aquest cas, a E-Bay– hi ha una fotografia dels integrants de la legió Còndor al costat de les bombes gegantines que van llançar sobre Catalunya. També ha recuperat d'un arxiu particular l'única foto en color que es conserva del barri de Somorrostro de Barcelona, feta l'any 1963.

L'obra té un format de 27x37,7 cm i un preu de 595 euros.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.