cultura

museus

La Casa Museu Verdaguer renova la planta baixa

La reforma museogràfica coincideix amb el mig segle de l'obertura d'un espai que explica i reivindica la figura del poeta de Folgueroles

L'aniversari viurà moments clau aquesta primavera

El 18 de juny del 1967 es va inaugurar el museu Verdaguer, al carrer Major, número 7, de Folgueroles. Tal com va explicar ahir la directora de la Fundació Jacint Verdaguer, Carme Torrents, es tracta d'un museu “nascut des de baix; l'arrenca el poble i la seva gent”. Enguany la Casa Museu Verdaguer arriba als 50 anys, i ho fa amb la reforma de l'exposició museogràfica de la planta baixa com a gran novetat. En concret, s'han actualitzat i redissenyat els plafons explicatius, que dataven del 1995, i s'hi han fet millores per fer-los accessibles a persones cegues o amb dificultats auditives. “Les explicacions es troben en llenguatge Braille i també s'han incorporat uns codis QR que porten l'usuari cap als vídeos amb llenguatge de signes”, va explicar la directora. En la millora hi ha tingut un pes important la Diputació, a través de l'oficina de Patrimoni Cultural i el seu programa La mirada tàctil. Entre les novetats també hi trobem la creació de La butaca de llegir. “A la casa d'un escriptor hem d'encomanar les ganes de llegir, i aquest racó vol ser un punt per asseure's i poder fer una lectura”, va assenyalar Carme Torrents.

El cinquantenari arriba amb la creació, en col·laboració amb la Universitat de Vic, del premi Verdaguer de recerca, que vol fomentar la investigació sobre la figura i l'obra del poeta amb un premi d'uns 6.000 euros. Pel que fa als actes de celebració, un dels més destacats serà la lectura íntima –per a una quarantena de persones– que l'actor osonenc Lluís Soler farà de Canigó els dies 3 i 4 de març a la mateixa casa museu. D'aquesta lectura, Verdaguer Edicions té previst editar-ne un audiollibre. D'altra banda, del 18 de maig al 18 de juny es viurà la Festa Verdaguer, que en aquesta edició tindrà actes a Barcelona, així com també a Folgueroles, on s'inaugurarà l'exposició Verdaguer segrestat. L'apoderament del mite durant el franquisme.

Un moment dolç

L'alcalde de Folgueroles, Carles Baronet, va remarcar que l'esforç de molta gent els ha portat a viure actualment “un moment dolç” a la Fundació Verdaguer. “Des del punt de vista econòmic, la Diputació s'ha compromès a fer una aportació trianual fins a final de mandat que serà molt important per a nosaltres”, va explicar l'alcalde, que va reclamar la Creu de Sant Jordi per a la fundació, “del tot merescuda”, així com un cartell en què s'anunciï la casa museu en vies com ara l'eix transversal.

ELS PROTAGONISTES

Ara les explicacions de la planta baixa es troben en llenguatge Braille i també en llenguatge de signes
Carme Torrents
directora de la Fundació Jacint Verdaguer

LA XIFRA

Veure la implicació dels veïns i en especial de les escoles amb el museu Verdaguer és un motiu d'orgull
Carles Baronet
alcalde de Folgueroles
50
anys
de l'obertura de la Casa Museu Verdaguer fa aquest any. Va ser el 18 de juny del 1967.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia