cultura

teatre

Instint de superació i llibertat

Carme Portaceli estrena ‘Jane Eyre' al Lliure, amb Ariadna Gil i Abel Folk

L'adaptació de la novel·la romàntica es representa fins al 26 de març, amb tot venut

La directora Carme Portaceli afronta l'estrena de l'adaptació de la novel·la Jane Eyre, una peça en què es presenta una dona fràgil que es reivindica i aconsegueix superar els cànons de la societat de mitjan segle XIX. Feia anys que ho perseguia. Lluís Pasqual li va oferir l'oportunitat de fer una producció per commemorar els 40 anys d'història del Lliure. Des d'avui i fins al 26 de març, Ariadna Gil i Abel Folk representen aquesta història carregada de superació, dolor i llibertat en què l'autora, Charlotte Brontë, va exorcitzar part de les seves limitacions com a dona. Ja no queden entrades disponibles a la venda.

Portaceli es va atrevir a fer una adaptació d'aquesta novel·la (“que coneixem la majoria de les dones que consumim cultura”) després de veure l'èxit de la versió dels vuitanta estrenada a Chicago. L'obra relata “una recerca de llibertat, que vol dir un viatge cap a la felicitat”. Brontë, que com les seves germanes signava amb pseudònim masculí per poder publicar, descriu una òrfena amb un gran instint de superació i un elevat sentit d'igualtat entre home i dona. És una heroïna del segle XIX que pateix i supera les adversitats de l'època. Per a la directora, Brontë és una autora molt moderna per la seva radicalitat en la seva presa de posició. A més, Jean Eyre és una gran història d'amor: “L'amor és un motor de la vida.”

Aquest drama romàntic, amb una forta presència de la Natura (l'actriu Ariadna Gil l'arriba a considerar com un personatge més de la trama), ressona actual perquè avui la societat segueix sent “permissiva” amb la violència cap a les dones, reclama la directora. Portaceli, que ha comptat amb Anna Maria Ricart per a la dramatúrgia, suma un equip d'artistes com són les actrius Gabriela Flores i Pepa López (habituals de la FEI) però també les intèrprets musicals Clara Peya (i Laia Vallès) i Alba Haro. El repartiment es completa amb Jordi Collet i Joan Negrié, a més d'Abel Folk.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen