cultura

patrimoni bibliogràfic

El GEiEG obre el seu fons documental a la ciutadania

L'entitat i l'Ajuntament de Girona van signar ahir la donació, que des d'avui ja es pot consultar a l'Arxiu Municipal

Són quasi cent anys d'història a través de fotos, cartells, butlletins i memòries

El Grup Excursionista i Esportiu Gironí, el GEiEG, va ser fundat a Girona l'any 1919 amb l'objectiu de fomentar l'excursionisme i altres fins recreatius i culturals, tal com deixaven clar els seus estatuts originals. Ara, gairebé cent anys després, convertit en el club esportiu de referència en moltes disciplines esportives i activitats socials, l'entitat, que té cap a 13.000 socis, ha lliurat tot el seu fons documental a l'Ajuntament de Girona amb la voluntat expressa de “posar-lo a l'abast de tothom”, com va declarar ahir en l'acte de donació el president de l'entitat, Francesc Cayuela. Un acte de “gran generositat” per part d'una entitat que, en paraules de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, “s'adiu als valors inherents del GEiEG, un club al qual hem d'agrair la seva tasca de servei públic”.

El fons documental del GEiEG va ingressar a l'Arxiu Municipal de Girona el 10 de gener procedent de l'entitat al carrer Albareda en un estat d'ordre i conservació excel·lent, tal com va remarcar el cap de l'arxiu, Joan Boadas. En concret, es tracta de 122 capses d'arxiu i quatre caixes de documentació hemerogràfica, que aplega material d'entre els anys 1920 i 2016.

Un fons que conté, com va descriure Boadas, les memòries del GEiEG, amb els resums de les activitats de l'associació i les seccions; butlletins informatius de publicació mensual en què s'expliquen les activitats de l'associació i hi ha altres articles d'interès; els cartells d'actes de caràcter lúdic i social (l'Aplec, la Festa del Pedal, la Pujada als Àngels, el concurs de pintura ràpida...), un total de 724 unitats, entre els quals destaca alguna obra d'artistes reputats com Antoni Varés, Domènec Fita, Enric Ansesa i Carles Vivó; vora 8.000 fotografies i 30 vídeos amb gravacions d'actes culturals i populars, així com assemblees de l'entitat.

El fons, que ja es pot consultar i que, de mica en mica s'anirà digitalitzant, serà, segons va aventurar l'alcaldessa, “un dels més consultats per la ciutadania”. Per la seva part , el president de l'entitat va avançar que la junta actual ja ha començat a planificar els actes commemoratius del centenari de l'entitat, que tindrà lloc l'any 2019. Entre altres, va explicar que preparen un llibre i una exposició sobre la història del club. D'altra banda, sobre el futur museu del GEiEG va comentar que està en fase “molt embrionària”.

LES DATES I LES XIFRES

1919
Es funda el Grup Excursionista i Esportiu Gironí. El primer president va ser Josep Torre i Mercadal.
724
cartells datats entre el 1922 i el 2016, alguns obra d'artistes com Varés, Fita, Ansesa i Vivó.
122
capses d'arxiu componen el fons documental de l'entitat, que està datat entre els anys 1920 i 2016.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia