cultura

teatre

El teatre Arnau se salva d'anar a terra gràcies a les entitats culturals i socials

L'Ajuntament ja no pensa a fer un edifici nou, sinó a recuperar tants elements patrimonials com es pugui, amb una inversió d'uns 9 milions d'euros

Fa pocs mesos, semblava segur que l'Arnau, a causa del seu mal estat, s'enderrocava. S'hi faria un edifici nou. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, n'estava convençuda. Deia: “Hem deixat de tenir un projecte entorn a un edifici per construir un edifici entorn a un projecte.” Ara s'hauria de girar la frase, perquè l'Arnau se salva. Tornen a tenir un projecte al voltant d'un edifici. “Aquest mandat ja estaran iniciades les obres”, va afirmar ahir Jaume Collboni, director de l'Àrea d'Empresa, Cultura i Innovació de l'Ajuntament. Ell i Gala Pin van presentar el futur de l'Arnau al grup impulsor del procés participatiu, que no és altre que el grup d'entitats culturals i d'altra índole, una trentena, que han volgut, de fa temps, recuperar l'espai. “S'inicia el procés de recuperació del teatre de barraca per excel·lència de Barcelona, al Paral·lel, el Broadway català.” No és fàcil, perquè caldrà mirar fil per randa quins elements es poden preservar, com ara la façana. No és fàcil tampoc perquè necessita fonaments, i està en una zona sensible pel que fa a les restes arqueològiques. El pressupost és difícil de calcular encara, diuen, però per no quedar-se curts parlen de 9 milions d'euros. La idea és que les obres puguin començar a finals del 2018 i que al 2020 ja estiguin.

“Sempre costa més rehabilitar que edificar de nou”, va apuntar Collboni. Ell, com Gala Pin, també ho tenia clar, fa uns mesos: millor enderrocar i fer un edifici nou. Es van aixecar en contra els partidaris de conservar-lo. Tenien a favor representants del món acadèmic. Es podia replantejar la reforma. I ho han aconseguit.

LA DATA

2018
a finals d'aquest any
diu l'Ajuntament que començaran les obres al teatre Arnau. S'haurien d'acabar el 2020

LA FRASE

S'ha de felicitar la gent que ha format part del procés, que ha sabut trobar punts en comú
Gala Pin
regidora del districte de ciutat vella

Ni vencedors ni vençuts

El que l'Ajuntament defineix com a “grup impulsor del procés participatiu”, no sempre s'ha manifestat unànime. Han tingut projectes oposats, fins i tot. Uns volien que tingués un caire comunitari, uns altres posaven l'accent en la memòria... Uns preferien que l'edifici fos nou de trinca, altres s'estimaven més preservar-lo. El paper que l'Ajuntament va posar ahir damunt de la taula reuneix tots els desitjos, menys el de fer-lo nou. Com un tamboret, el renovat Arnau tindrà tres potes: tindran cabuda les arts escèniques, serà espai de recuperació de la memòria de l'edifici i del conjunt del Paral·lel, i també tindrà un enfocament social, comunitari i intercultural. Ara cal fer realitat les potes del tamboret i projectar en la realitat com es poden fer conviure tots aquests usos tan diversos. No hi ha postures vencedores ni vençudes, diu Gala Pin: “Més aviat s'ha de felicitar la gent que ha format part del procés, que ha sabut trobar punts en comú.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia