cultura

Festes i tradicions

El Pullassu encén l'espurna al carnaval de Torelló

Centenars de persones, en el tradicional acte ludicosexual amb el penis d'en Margalef de protagonista

Cobla, grallers, gegants, capgrossos, diables i cant coral es van barrejar dijous a la nit a la plaça Vella de Torelló. Tots els personatges que van participar en el Pullassu van iniciar la cercavila pel casc antic després d'escoltar amb atenció el pregó del rei Carnestoltes. Un cop acabat el recorregut, es va donar inici a un famós ritual que fa 20 anys que se celebra; en Xapot el Bruixot va començar a enredar el fill bastard del rei Carnestoltes, en Margalef, per tallar-li el penis i poder menjar botifarra per sopar i beure apòzema màgica.

Els personatges fan la dansa de l'aparellament, el de la Guita Tita, el ball del Xirri i el del Cavaller del Gran Pullassu. Els joves es van alternant per dur a pes de braços els dos gegants, en Margalef i la Fortiana la Marrana, per la rua i després als balls dins del recinte sagrat. Durant la festa, destaca el paper dels capgrossos. Representen quatre elements que, barrejats, amaneixen la festa amb el beuratge màgic i vinculen Torelló amb els carnavals més importants del país: el groc representa el pixum de burra de Solsona; el vermell, la sang d'una verge de Sitges; el verd, les cagarrines d'un empatx de caramels de Vilanova, i el blanc, el semen de la Guita Tita de Torelló.

Avui es farà l'acte principal del carnaval, amb la rua de Terra Endins.

Sallent es prepara per a la gran rua

El carnaval de Sallent, el més multitudinari del Bages, celebra enguany el seu 40è aniversari. Avui, a partir de les cinc de la tarda, tindrà lloc l'esperada Rua de Disfresses. El punt d'inici serà la plaça de la Pau. Abans, a la plaça Catalunya, es repartiran polseres identificatives per als menors d'edat. A les deu de la nit es farà un sopar popular a l'envelat i posteriorment, a les dotze, la festa s'allargarà amb el ball de disfresses al pavelló municipal. Hi actuaran els grups Aspencat, Doctor Prats i Hey Pachucos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia