cultura

El llibre infantil surt de l'armari

La literatura per a nois i joves en català es prepara per mostrar la seva creativitat a la Fira de Bolonya

La presència catalana anirà més enllà de la fira i envairà tota la ciutat amb actes culturals

“El llibre infantil surt de l'armari.” L'expressió és de Manuel Forcano, director de l'Institut Ramon Llull. La va pronunciar ahir en la presentació de la participació dels llibres en català a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil que tindrà lloc a Bolonya del 3 al 6 d'abril. És el primer cop que un país sense estat obté el rang de convidat oficial. “La nostra literatura infantil i juvenil ho té tot, és potent, creativa i té futur. Malgrat tot, és una gran desconeguda.” Per projectar-se al món, el Llull prepara un desembarcament sense precedents a la ciutat italiana. Ho farà a diferents espais significatius, amb exposicions, cinema i teatre, i al recinte de la fira, on compartiran espai els integrants del consorci que forma el Llull: els governs de Catalunya i Balears i l'Ajuntament de Barcelona, i amb la presència també del govern valencià, del govern andorrà i de la ciutat d'Alguer. A l'estand hi haurà representació de 42 editorials, a les quals cal sumar -ne 14 més que tindran espai propi. El Llull té programades ja cent trobades, de les quals poden sortir contractes comercials. Cal afegir-hi el gran nombre de tractes que tindran les empreses editores.

A tot el territori de parla catalana hi ha 90 editorials que es dediquen al gènere i que publiquen anualment 2.700 títols, amb més de 4.000.000 d'exemplars venuts..

El conseller de Cultura, Santi Vila, que també va participar en l'acte, va dir: “Som davant una fira internacional que ens pot posicionar al món.” Segons el seus càlculs s'espera doblar, gràcies a la fira, el nombre de traduccions. Un discurs que va ser ampliat per la responsable de Cultura del govern Balear, Ruth Mateu, que va establir una línia de continuïtat de la participació a la fira amb el recent acord de cooperació entre els territoris de llengua catalana. “Es tracta d'un gran exemple del compromís adquirit en la Declaració de Palma.”

També va assistir a la presentació la directora de la Fira de Bolonya, Elena Pasoli, que va qualificar de modèlic l'entusiasme participatiu del projecte català “perquè a banda de la inversió que pot representar econòmicament, amb les activitats programades s'ha sabut interpretar què és la fira i la ciutat de Bolonya”.

Amb un pressupost de mig milió d'euros, la representació catalana estarà formada per 80 creadors i s'han programat 40 activitats. Al recinte firal s'organitzaran els anomenats “cafès”, en què es debatrà sobre diferents aspectes del sector.

Les mostres seran plat fort: Sharing a Future, amb 42 il·lustradors majoritàriament menors de 40 anys, i Vet aquí una vegada, amb artistes de llarga trajectòria: Arnal Ballester, Pilarín, Roser Capdevila, Max, Fina Rifà, Roser Capdevila i Carme Solé Vendrell, entre d'altres. La comissaria de les dues exposicions és la llibretera Paula Jarrin i les ha dissenyades l'arquitecta Clara Solà Morales.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.