cultura

novel·la

aniversari

Martí Gironell celebra els deu anys d'‘El pont dels jueus'

L'escriptor besaluenc commemorà amb diverses activitats el desè aniversari de la seva primera novel·la, a la qual han dedicat fins i tot una sardana

Prepara una nova novel·la per a la tardor

L'escriptor i periodista besaluenc Martí Gironell (1971) va publicar el 19 de març del 2007 la seva primera novel·la, El pont dels jueus (Columna), basada en la construcció de l'emblemàtic pont de Besalú. L'havia presentat al premi Néstor Luján de novel·la històrica i no el va guanyar –perseverant, el va guanyar el 2008 amb La venjança del bandoler–, però tres membres del jurat en van recomanar la publicació. Quan es va publicar, un llibreter amb molt d'ofici va vaticinar a Gironell que, més que no pas un best-seller, El pont dels jueus seria un long-seller, un llibre de llarg recorregut comercial. I així ha estat: en deu anys, la novel·la ha superat els 100.000 exemplars, amb una quinzena d'edicions en tapa dura i les posteriors edicions de butxaca: n'acaba de sortir una que destaca a la portada el 10è aniversari d'aquest llibre que continua despertant l'interès de nous lectors, aquí i arreu. De fet, el llibre va tenir també força repercussió en l'edició en castellà de Debolsillo i, a més, s'ha traduït a l'italià, el polonès i el portuguès per al mercat brasiler. “Sembla una història molt local, però crec que conté valors absolutament universals”, diu el seu autor.

Gironell, que prepara la seva setena novel·la per a la tardor vinent, té previst celebrar al llarg d'aquest any els 10 anys d'El pont dels jueus amb diverses iniciatives: divendres va començar amb una xerrada a la llibreria Alibri de Barcelona i diumenge l'escriptor i col·laborador d'El Punt Avui va oferir, en el marc de Besalú Ciutat Jueva, una de les ja habituals visites guiades que fa –també durant la fira Besalú Medieval i, al llarg de l'any, per a clubs de lectura i altres grups concertats– pels escenaris de la localitat que apareixen en el llibre, en aquest cas per a un centenar de persones, entre les quals hi havia el conseller de Cultura, Santi Vila. De fet, Gironell ja feia de guia turístic de Besalú quan tenia 14 o 15 anys. “Ja en aquell moment em voltava pel cap la idea d'esbrinar qui havia construït el pont i com. Suposo que això va fer que aquest llibre tingués per mi un plus d'emotivitat que potser ha contribuït també al seu èxit, però en realitat jo m'he implicat molt en tots els meus llibres”, diu Gironell, que tornarà a fer una visita amb un grup de lectors el 20 de març, l'endemà del dia de l'aniversari, que acabarà amb un dinar al restaurant Pont Vell, amb alguns dels plats que surten a la novel·la i que van inspirar un llibre de cuina jueva i medieval. El pont dels jueus s'ha adaptat també al còmic i a la col·lecció Lectura Plus, amb un cos de lletra més gran, per a persones amb dificultats visuals.

En aquesta celebració, l'escriptor ha tingut un regal: la sardana Ítram, inspirada en el protagonista de la novel·la, que ha compost Xavi Piñol i ha gravat la Cobla Marinada als estudis 44.1 d'Aiguaviva per al disc Mirant al meu voltant. Tible i sardanes, que es presentarà el 6 de maig a Premià de Mar.

Gironell també recull al seu web opinions d'escriptors, editors, llibreters i altres lectors sobre el seu llibre més popular. Ell va contribuir que ho fos gràcies a la seva disponibilitat per presentar-lo en persona arreu del territori. “Els llibres no caminen sols”, afirma ben convençut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA