cultura

El Frias més personal, al Museu de Reus

Una exposició d'entrada lliure sobre el doctor reusenc repassa la seva trajectòria a partir de cartells, rètols i documents originals del metge

El Museu de Reus va inaugurar, abans-d'ahir, l'exposició Alexandre Frias i Roig, metge dels infants. Es tracta d'un dels actes de la programació de l'Any Frias i fa un ampli retrat del metge reusenc, precursor de la pediatria i fundador de l'Institut de Puericultura de Reus. L'exposició podrà visitar-se fins al 22 d'abril.

La seva curiositat i atenció als corrents més moderns de la medicina europea el van portar a França, Alemanya, Bèlgica o Suïssa, on va descobrir centres de lactància i de seguiment matern anomenats Gotes de Llet, els quals va traslladar a Reus, i va significar un dels primers espais al país que va anomenar Institut de Puericultura. Aquest centre, un edifici històric que es troba al carrer Ample, actualment és la regidoria de Salut de l'Ajuntament de Reus.

L'exposició va ser coordinada per l'arqueòleg i tècnic de l'Institut Municipal de Museus de Reus, Jaume Massó, amb el suport del coordinador general de l'Any Frias, el doctor Eduard Prats; la comissària d'aquesta commemoració, Marga Gonzalvo i els doctors Andreu Pujol i Luis Soler. Entre els continguts més destacables de la mostra hi ha diferents cartells, rètols, materials medicosanitaris, publicacions i documents originals procedents de l'antic Institut de Puericultura de Reus, distribuïts per tot el recorregut de la mostra. Massó va remarcar que “el 90% del material està extret de l'Institut de Puericultura de Reus”, i que inclou “grans joies” del doctor Frias.

El muntatge presenta sis plafons explicatius i diverses il·lustracions sobre la vida i l'activitat personal de Frias, distribuïts pel recorregut de la mostra. Així, es pot veure un gràfic sobre la taxa de mortalitat infantil a Reus, i un mapa sobre l'any de creació i situació de les Gotes de Llet a l'Estat espanyol entre el 1890 i el 1934, apunts biogràfics del pare d'Alexandre Frias, un apartat sobre la creació de l'Institut de Puericultura, la tasca de Frias, la cronologia del metge reusenc i un espai dedicat íntegrament al centre de salut del carrer Ample. “Són conceptes clars per a les mares”, va comentar Massó. L'exposició també dedica un espai als tallers didàctics, a càrrec de Còdol Educació, sobre la tasca de Frias i de l'Institut, que s'adrecen al públic escolar i al públic en general. A més, els dissabtes, a les sis de la tarda, es preveuen visites sense reserva prèvia, a partir del 18 de març. L'entrada a l'exposició és lliure.

LA FRASE

El material de l'exposició inclou joies de Frias
Jaume Massó
tècnic de l'institut municipal de museus de reus

LA DATA

22.04.17
és quan han previst fer la cloenda de la mostra, d'entrada lliure.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona

Byron: boig, dolent i perillós

Barcelona