cultura

Patromoni

La memòria recuperada

L'Ajuntament de Forallac impulsa a Fonteta una cuita a l'antic forn gran i inicia els treballs de desbrossament i condicionament

Hi participen voluntaris, tots coordinats pel mestre terrisser Josep Matés, de Fonteta

Unes senzilles coordenades geogràfiques X: 506122, Y: 4643690. Jo ho sabem, els eixos de les X i les Y. És cert que amb aquestes dades es perd una mica el romanticisme de l'aventura, però quan s'arriba, en mig de la natura, un no pot deixar de reflexionar com era la vida antigament, quan els boscos eren treballats i es van anar convertint en espais abandonats.

A Forallac, amb un llarg historial de recuperació de la seva història –la carbonera n'és un exemple– es va iniciar ahir, a les nou del matí, un ambiciós procés que ha de culminar d'aquí a un any amb una cuita de calç a l'emblemàtic forn gran de Fonteta.

Un treball encoratjador, ple de voluntarisme, que en la seva ànima, en el seu cor –per situar-ho en un espai orgànic– homenatja i recorda la importància que va tenir aquesta activitat en la configuració social i econòmica del municipi fins al primer terç del segle XX.

La recuperació es farà per fases, amb la col·laboració de voluntaris i algunes de les poques persones que recorden com es feia la calç. El primer pas consistirà en la neteja i el desbrossament del forn, actuació que va començar ahir. Els visitants vam poder conèixer el forn i parlar amb les persones que assessoraran la cuita: Enric Mateu, Josep Puig i Josep Matés, tots tres veïns de Fonteta.

La fabricació de calç havia estat una de les principals activitats econòmiques de Fonteta i Sant Climent de Peralta fins al primer terç del segle XX. Pràcticament totes les famílies hi tenien algun vincle, ja fos fent llenya, a la pedrera, als forns o en el transport. En aquests nuclis s'hi van donar les condicions òptimes per desenvolupar aquesta indústria: proximitat al bosc, pedra calcària abundant, bones comunicacions i personal que feia feines de temporada i que, per tant, esporàdicament quedava lliure per treballar de calciner. La producció de calç de Fonteta i Sant Climent de Peralta tenia una gran demanda ordinària a la comarca, i una part de la producció es carregava en ferrocarril i en vaixells i viatjava fins a Barcelona. La calç tenia molts usos, i s'utilitzava en la construcció, per a la fabricació de morter, per emblanquinar interiors i exteriors de cases, desinfectar fosses, purificar l'aigua, en l'agricultura, per blanquejar el paper, entre d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol