cultura

Montserrat Segura, premi Recull de narrativa de Blanes

El jurat remarca, un any més, l'alt nivell de tots els 150 treballs d'aquesta 53a edició

S'opta, però, per deixar desert el premi de periodisme, amb els deures de definir-ho millor a les bases

La 53a edició dels premis Recull –els guardons es van fer públics ahir al matí al Teatre Municipal de Blanes– ha tingut la participació de 150 treballs presentats per 141 autors, eminentment de les comarques de Barcelona i Girona. Una de les particularitats d'aquesta edició és que quatre dels cinc premis entregats han estat per a escriptores. Després que l'any passat es va declarar desert el premi de teatre, aquesta edició s'ha considerat fer-ho amb el premi de periodisme Salvador Reynaldos –vegeu peça–, amb dotze obres presentades.

Els guardonats

Pel que fa als premis, el jurat, presidit per Vicenç Villatoro, va atorgar el premi de narració Joaquim Ruyra, dotat amb 2.500 euros, a Montserrat Segura, de Figueres, amb el treball de ciència-ficció El contracte Wong. Segura és administrativa i correctora de textos en català i, quan no treballa ni escriu, fa activisme cultural des de diverses entitats figuerenques.

Natzaret Romero, de Viladecans, amb Irene Polo, la periodista que vesteix de sastre, es va emportar el premi de retrat literari Cornellà-Abril, dotat amb 800 euros. Romero és graduada en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i també té estudis de música i piano.

El premi de teatre Josep Ametller, amb una dotació de 2.000 euros, va ser per a Eloi Falguera, de Terrassa, amb El traspàs, que juga amb les obres d'art que van quedar en un mas de l'Alt Empordà i que un funcionari i dos mossos d'esquadra custodien per entregar a les tropes franquistes. Falguera ha dirigit una desena de muntatges teatrals.

Llicenciada en filologia catalana per la UAB, Àngels Ribas, que treballa com a professora de llengua i literatura catalanes a l'institut Sant Elm de Sant Feliu de Guíxols, va guanyar el premi de poesia Benet Ribas, dotat amb 1.500 euros, amb el treball El bram dels dies. Finalment, Ruth Tormo Benavent, de Sant Feliu de Llobregat, amb el treball Una nau de preguntes, es va imposar en el premi de conte infantil Joan Petit, dotat amb 600 euros.

La cerimònia es va iniciar amb la gran interpretació, a càrrec del jove actor Quim Bautista, d'un fragment de Jo confesso, de Jaume Cabré. Alumnes de l'oficina de català van llegir fragments de les obres premiades i Salvador Roca, membre del jurat, va fer unes entrevistes als guardonats. Va tancar l'acte la cobla del col·legi Santa Maria.

LES FRASES

Els Recull ens permeten descobrir valors nous i permetre l'accés a l'espai públic de gent valuosa i poc coneguda
Vull expressar el meu reconeixement a totes les persones que han fet possible la trajectòria d'aquests guardons
Cal explicar millor els gèneres menys codificats: periodisme i retrat literari
Vicenç Villatoro
nou president dels premis Recull de blanes

Un balanç positiu i una gran lliçó crítica per millorar

El president dels premis Recull, Vicenç Villatoro, va destacar que una de les funcions importants d'aquests guardons era la de descobrir valors nous, permetre l'accés a l'espai públic de gent valuosa encara poc coneguda, com precisament va ser el seu mateix cas l'any 1980, quan va guanyar el premi Recull d'assaig. El nou president del jurat va remarcar la qualitat i la bona participació registrades enguany, i també voler reflexionar sobre haver declarat desert el premi de periodisme. Per Villatoro cal fer una profunda reflexió per millorar encara més les bases dels premis, al marge de la qualitat dels treballs: “Hem de fer un esforç per explicar millor els gèneres menys codificats, periodisme i retrat literari, perquè ens trobem amb bons treballs però mal ubicats.”

Amb tot, Villatoro va fer un balanç positiu d'aquest nou camí encetat: “Em sento satisfet d'aquest primer any de presidència del jurat. Vull expressar el meu reconeixement a totes les persones que han fet possible la trajectòria d'aquests guardons, que és el seu capital més important, i en especial al meu antecessor, Vicenç Llorca.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen