cultura

municipal

música al carrer

Campanya per normalitzar la música al carrer

La violinista Lyuba promou una iniciativa per regular la música al carrer a Tarragona i evitar les prohibicions

A Tarragona són diversos els músics que esperen la publicació del mapa acústic de la ciutat, que l'Ajuntament presentarà a principi d'abril. Aquesta ha de ser l'eina que ha de resoldre la presència de músics al carrer i ha de garantir la convivència amb els veïns, ja que l'actual ordenança de convivència cívica no preveu l'activitat musical fora dels permisos que s'atorguen per les festes majors o festivals musicals. De fet, la violinista professional Lyubomira Stoycheva –coneguda com a Lyuba– va topar, a principi de març, amb l'ordenança i va ser sancionada per la Guàrdia Urbana amb una multa de cent euros per haver tocat al carrer August sense permís: “Vaig demanar permís diverses vegades a l'Ajuntament, però em deien que no és legal tocar al carrer.” A més, la violinista tarragonina d'origen búlgar lamenta que els agents l'amenacessin de requisar-li el violí si la veien tornant a tocar. Aquest no ha estat l'únic cas, explica Lyuba: “Un músic francès que tocava de dia amb un quartet acústic a la plaça de la Font també va ser multat.”

Per tot plegat, Lyuba ha decidit continuar amb la proposta presentada l'estiu passat per l'Associació de Músics Professionals (Amurpo) a l'Ajuntament i iniciar una campanya per reivindicar la música al carrer. La iniciativa ja té el suport explícit d'algunes entitats com l'Ateneu Llibertat, l'Associació Intercultural Puentes i la plataforma Farts de Soroll, creada per veïns de la Part Alta per defensar el dret al descans arran de la concentració d'oci nocturn al barri, però que és favorable a la regulació de l'activitat musical perquè consideren que no ha de ser incompatible amb la convivència amb els veïns. La violinista no vol iniciar cap enfrontament amb el govern: “És una qüestió de bona voluntat, el que no trobem democràtic és que es tracti l'art al carrer com un delicte.” Lyuba també cita exemples de llocs com Torredembarra, Sant Cugat o Sitges, on no sancionen els músics.

L'AMT vol sentit comú

El president de l'Associació de Músics de Tarragona (AMT), Miguel Alberto Cruz, demana “sentit comú” a l'hora de desplegar el mapa acústic de la ciutat. Cruz és partidari de reunir en una mateixa taula l'Ajuntament, els músics, els veïns i els comerciants per arribar a un acord que beneficiï totes les parts. El president de l'AMT considera que el mapa acústic ha de “clarificar” la situació i recorda que es tingui present que els músics “són treballadors, amb drets i obligacions”, a la vegada que demana a l'Ajuntament “que faciliti les coses per obtenir els permisos”.

LA FRASE

El que no trobem democràtic és que es tracti l'art al carrer com si fos un delicte
Lyubomira Stoycheva
violinista professional


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà
Crítica
música

Blau de Colònia

GIRONA
calonge

L’Orquestra Di-versiones encapçala el cartell del tercer OncoMusic Fest

calonge

Llum verda a la nova biblioteca central pendent de trobar el finançament de 13,9 milions

SANT CUGAT DEL VALLÈS
TEATRE

El TNC aborda la crítica al sistema judicial amb ’Els criminals’

BARCELONA
Cultura

Adeu a Lorena Velázquez, la reina del cinema fantàstic

novetat editorial

Laurent Binet presenta una novel·la epistolar i detectivesca

Barcelona