cultura

museus

El Museu d'Història de Tarragona també es traslladarà a la Tabacalera

L'Ajuntament convocarà abans de l'estiu el concurs per redactar el pla d'usos del complex

També s'hi crearà un centre d'interpretació de la fàbrica

Un pas més per fer possible la reconversió de la Tabacalera en el gran complex cultural de Tarragona. L'Ajuntament i la Generalitat han concretat aquesta setmana el contingut de les bases del pla funcional, el document que ha de marcar quins usos es donaran a cadascun dels edificis que integren els 47.000 metres quadrats que estan disponibles. El consistori convocarà abans de l'estiu el concurs per redactar-lo i la Generalitat es farà càrrec del cost econòmic, que està pressupostat en 110.000 euros. La previsió és que estigui enllestit en un màxim de sis mesos. La regidora de Patrimoni, Begoña Floria, va alertar, però, que el seu desplegament –que ni tan sols està quantificat econòmicament– es preveu a llarg termini. “És un projecte de diverses generacions, que s'hauria d'anar fent per fases”, va assenyalar.

Una de les novetats de la proposta és el trasllat a l'antiga fàbrica de tabacs del Museu d'Història de la Ciutat, que actualment té les oficines centrals a la Casa Castellarnau. Segons Floria, al nou emplaçament el museu podrà disposar de sales d'exposicions, amb diversos àmbits, des de la romanitat fins a la Tarragona del 1800 i la ciutat industrial.

A més dels equipaments ja existents (Tarragona Impulsa, l'Arxiu Municipal i la Capsa de Música), els altres que s'hi crearan o traslladaran seran el Museu Nacional d'Arqueologia, la biblioteca pública, l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, una ampliació de l'arxiu, el centre d'interpretació de l'antiga fàbrica Tabacalera, entitats vinculades al patrimoni, sales d'exposicions i espais de reserva, que sumen un total de 44.452 m² de superfície construïda. El pla funcional ha de definir els usos dels catorze edificis de diferents mides i volums (entre naus industrials, magatzems, etc.) de l'antiga indústria, que justament avui fa deu anys que va tancar com a fàbrica de tabacs i va passar a mans del consistori.

LA FRASE

La Tabacalera ha de ser el catalitzador de la interpretació de la cultura clàssica, del present i del futur
Begoña Floria
Regidora de Patrimoni

LA XIFRA

46.761
metres quadrats
són els que hi ha actualment disponibles a l'antiga fàbrica de tabacs de Tarragona.

Reserven un espai autogestionat

La proposta de la Plataforma Oppida de reconvertir el magatzem M6 de la Tabacalera en un centre autogestionat ha estat escoltada per l'Ajuntament: el pla funcional reserva l'M6 com a espai d'autogestió vinculat a la cultura i a l'art. Però qui haurà de fer-se'n càrrec es decidirà en un concurs públic. Oppida tindrà l'oportunitat, si es legalitza com a entitat, de presentar-se al concurs, segons la regidora Begoña Floria, que també va destacar que l'equip de govern comparteix amb la plataforma la necessitat de disposar d'un espai amb aquestes característiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols
mostra

Nova exposició permanent a la Fundació Josep Pla de Palafrugell

Palafrugell
Crítica

Lloança al gran misteri

Besalú

El Festival de Música de Besalú s’avança a la primavera

Besalú
TEATRE

El Poliorama reivindica Gómez de la Serna i Valle-Inclán amb un cabaret

BARCELONA