cultura

fira del llibre

La II Fira del Llibre Infantil i Juvenil crea els futurs lectors

Impulsada per la Fundació Llibreria Les Voltes, tindrà lloc del 27 de març a l'1 d'abril i s'obrirà amb un cicle de xerrades sobre la lectura

Els dos últims dies hi haurà parades a la plaça Catalunya

“La llibreria Les Voltes va néixer el 1963 per ensenyar català a la mainada en uns temps especialment difícils, i aquest continua essent un dels objectius més importants que tenim com a fundació, ara ajudant a crear l'hàbit de llegir entre els que acabaran sent els lectors del futur”, va dir ahir Joan Matamala, director de la Fundació Llibreria Les Voltes, per presentar la segona edició de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Girona, que aquest any amplia les seves activitats a tota una setmana, del dilluns 27 de març al dissabte 1 d'abril. Acompanyat per l'alcaldessa, Marta Madrenas, i pel director de la fira, Josep Planas, mestre i fins fa poc director de l'escola Silvestre Santaló de Salt, Matamala va anunciar que la fira s'obrirà amb quatre conferències sobre els llibres i la lectura que tindran lloc cada dia, entre el dilluns i el dijous, a l'auditori Josep Irla (18 h, entrada lliure), adreçades tant a pares i mares com a alumnes i educadors: consells per ajudar en la formació dels infants lectors, de Jaume Centelles; la lectura en el segle XXI, vista per Neus Real, i la lectura a la xarxa i el fenomen dels booktubers, analitzats per Laura Borràs i Marta Botet, per acabar amb una sessió sobre la literatura fantàstica com a estímul lector a les aules, a càrrec de Daniel Genís. Per al divendres 31 s'ha previst el taller El món de la il·lustració i les seves tècniques, a la sala de lectura Girona Centre de la Casa de Cultura (18 h, gratuït amb inscripció), que anirà a càrrec dels il·lustradors Marc Vicens, Imma de Batlle, Assumpta Planas i Sandra Puig.

La fira pròpiament dita s'ha traslladat aquest any de la plaça del Vi a la plaça Catalunya, on divendres i dissabte hi haurà a partir de les 9 del matí un nombre encara no concretat de parades, sobretot d'editorials que hi presentaran el seu catàleg i les seves darreres novetats. “El món editorial no està acostumat a fer promoció directa dels llibres al seu client final i acostuma a delegar habitualment aquesta funció en els llibreters, però nosaltres volem que tant les grans editorials com les petites editorials independents hi siguin presents perquè són les que millor coneixen el seu producte. El que no volem és que la fira s'acabi convertint en un supermercat del llibre, sinó que realment serveixi per fomentar l'hàbit de la lectura”, diu Matamala.

Divendres al matí la fira estarà oberta sobretot a grups escolars, amb visites concertades en diferents franges horàries –ja hi ha confirmats vora 1.100 alumnes d'escoles i instituts gironins–, per a les quals s'han preparat presentacions teatralitzades sobre la fira i el món del llibre, a càrrec de l'actor Marc Ciurana. Per al dissabte, el dia més adreçat a les famílies, hi ha previstes signatures de llibres –entre altres autors, de Carles Sala (El pica el nas de la veïna), a les 17 h–, actuacions musicals i sessions de contes. “La fira és un projecte d'oci familiar que ens agrada molt perquè complementa la feina que s'està fent amb el festival Mot per difondre la lectura”, va dir Madrenas.

6.500 llibres ja llegits

Abans de començar, la fira organitzada per Les Voltes ja col·labora amb el Servei Educatiu del Gironès en “tres excuses per a la lectura”, que s'estan portant a terme des de principi de febrer als centres educatius: el projecte Quin munt de llibres, que encoratja els alumnes a llegir prou llibres –vora 5.000 fins ahir– per tal que, posats simbòlicament un al damunt de l'altre, superin diversos desafiaments d'alçària, com ara la catedral de Girona o el gratacels de Salt; els booktubers, que són petites recomanacions literàries fetes pels joves lectors a través de Youtube –689 fins ara, una selecció de les quals es projectaran a la fira–, i Geolittera, que convida a decorar pedres amb cites i altres elements extrets de llibres: ja n'hi ha 823, que també s'exposaran a la fira i es podran agafar quan s'acabi. Matamala calcula que, gràcies a les “excuses”, els escolars gironins han llegit 6.500 llibres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona