cultura

fotografia

Creen un arxiu de fotos de paisatge en format ‘wiki'

El projecte es presentarà a Girona el 19 d'octubre dins del primer seminari ‘Paisatge i imatge: la fotografia', organitzat per l'Observatori del Paisatge de Catalunya i l'Arxiu Municipal de Girona

L' Observatori del Paisatge de Catalunya crearà el primer arxiu d'imatges de fotografia de paisatge de Catalunya, en format wiki –amb fotos aportades pels internautes, que també hi podran descarregar imatge per fer-ne un ús no comercial–, que es presentarà el 19 d'octubre en la primera edició del seminari Paisatge i imatge: la fotografia, coorganitzat a Girona per l'observatori dirigit des d'Olot per Joan Nogué i el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l'Ajuntament de Girona, dirigit per Joan Boadas. Ahir Nogué i Boadas van presentar, juntament amb l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, el conveni de col·laboració entre aquests dos centres de recerca de referència per a l'organització de les tres primeres edicions d'aquest simposi internacional, de periodicitat biennal, que partint de les relacions entre el paisatge i la imatge, podrà estar dedicat en futures edicions “al cinema, la imatge virtual o el videojoc”, segons va remarcar Boadas.

La primera edició del simposi, centrada en la fotografia, tindrà lloc els dies 19 i 20 d'octubre a l'Espai Caixa de la plaça Poeta Marquina de Girona, i estarà estructurada en tres blocs principals: La fotografia com a eina per interpretar i gestionar el paisatge, el dijous 19 al matí; Com gestionar els fons d'imatges de fotografia del paisatge, el dijous a la tarda, en una sessió durant la qual es presentarà l'arxiu d'imatges esmentat abans, i La nova fotografia de paisatge, que divendres al matí tractarà aspectes relacionats amb l'evolució d'aquest tipus de fotografia a les xarxes socials i el món de l'edició.

Fontcuberta i Bernadó

El programa del simposi es detallarà a partir del setembre, quan també s'obrirà el període d'inscripcions, però ahir ja es va anunciar que l'inaugurarà el prestigiós artista i teòric de la imatge i la fotografia Joan Fontcuberta, i que la tancarà un altre nom de referència de la fotografia a Catalunya, Jordi Bernadó, que dirigirà un taller interactiu amb el públic i analitzarà les imatges captades pels participants durant el simposi.

“La fotografia va néixer el 1839 a París i és, per tant, una tècnica molt recent que va canviar la nostra manera de reproduir la realitat i de mirar el paisatge. I avui dia fins i tot ens permet inventar nous paisatges gràcies a la tecnologia virtual”, va dir en la presentació d'ahir Boadas, que també va anunciar que el CRDI celebrarà al llarg d'aquest any el seu 20è aniversari amb diverses activitats que s'anunciaran més endavant.

Joan Nogué va recordar que l'Observatori del Paisatge es va crear “per col·laborar amb l'administració i els sectors professionals i educatius, en la implantació de la filosofia del Conveni Europeu del Paisatge (2000)”. Constituït el 2004 com a consorci públic format per una trentena d'institucions, l'observatori català ha aconseguit exportar els seu model i les seves metodologies a altres països europeus, i treballa “des d'Olot pel país i pel món”, segons Nogué, que hi va afegir que fins ara no havien incidit gaire en el tema de la imatge pel “respecte” que els feia. Tot i així, l'observatori exposa permanentment al seu web galeries amb les imatges de paisatges de tot tipus enviades per joves fotògrafs catalans, i ha reunit també unes 10.000 imatges enviades pels usuaris al web Wikipedra , dedicat a les barraques i cabanes de pedra seca de Catalunya. Ara l'observatori fa una incursió decisiva en el món de la imatge, gràcies a la col·laboració amb el CRDI, que anirà més enllà del seminari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol