cultura

Àlex Martín Escribà

Doctor de literatura catalana

“Aquest text és una joia que calia publicar”

És un poema autobiogràfic que parla de la generació de la postguerra i de les seves lectures

Jaume Fuster (Barcelona, 1945-1998), novel·lista, assagista i traductor, és una figura que Àlex Martín Escribà (Barcelona, 1974), doctor en literatura catalana, professor i especialista en novel·la negra, no es cansa de reivindicar. Ja ho va fer a Jaume Fuster: una vida en negre, que li va valer el premi Serra d'Or. Martín ha trobat un llarg poema de joventut de Fuster, inèdit, Poema dit de la redempció, que aviat serà publicat per Meteora.

Com va localitzar aquest inèdit?
Regirant el seu fons personal, a la Biblioteca de Catalunya. Estic enllestint un assaig sobre la seva obra, i vet aquí que va caure a les meves mans aquest poema, una joia que calia publicar per reivindicar la figura d'un home caigut inexplicablement a l'oblit.
Quan en va valorar la importància?
Sabia que era inèdit des del primer moment i el considero un troballa valuosíssima. Fuster és una figura cabdal de les lletres catalanes durant el postfranquisme, iniciador del gènere policíac als setanta i un dels autors capdavanters de l'anomenada generació literària dels setanta, entre molts altres mèrits.
Ha comptat amb la col·laboració de Maria Antònia Oliver?
Evidentment. Li vaig telefonar i li vaig dir què teníem entre mans. Ella em va dir que era un llibre de joventut –el va escriure el 1967–, però aquest era per a nosaltres –per a mi i per a Meteora– bona part del seu encant.
De què parla, el poema?
És un poema autobiogràfic que parla de la generació de la postguerra, de la Barcelona dels desoris polítics, de l'amor que ja sent per l'art d'ajuntar paraules i de les seves lectures, de Gabriel Ferrater a Salvat Papasseit, passant per Espriu, Riba, Guerau de Liost i estrangers com ara Rimbaud, Baudelaire, Villon...
Com és que no el va publicar?
Segurament perquè el devia considerar un llibre de joventut. Ho puc entendre. El seu valor per a mi, més enllà de la qualitat literària, que la té, és que explica els seus inicis, quan i com va començar a escriure, el seu origen familiar i els seus gustos literaris.
Li va costar trobar editor?
Gens ni mica. De seguida ho vaig comentar a Jordi Fernando i M. Dolors Sàrries, de Meteora, i van mostrar tot l'interès del món. Els estic molt agraït. Són persones que estimen els llibres i saben valorar el que tenen entre mans. En queden poques, d'aquestes.
Ha trobat alguna perla més?
L'any vinent farà 20 anys de la seva mort i serà el moment de treure alguna sorpresa més, que té a veure amb el món de la novel·la negra. Ho deixo així d'enigmàtic, com exigeix aquest gènere!

Es presentarà dins els actes de la Setmana de Poesia de Barcelona

El llibre de poemes inèdit de Jaume Fuster es titula Poema dit de la redempció i el publicarà Meteora. L'editor Jordi Fernando ens explica que és “un poema de joventut, molt interessant pel que fa a la formació de Fuster, com a intel·lectual i com a persona”. Està previst que estigui al carrer la primera setmana de maig. “Serà un llibre d'unes 96 pàgines, amb una introducció d'Àlex Martín Escribà, possiblement unes ratlles de Maria Antònia Oliver, vídua de Jaume Fuster, i el poema íntegre, d'uns nou-cents versos.” Per presentar-lo en públic, Fernando ha organitzat un recital col·lectiu dins dels actes de la Setmana de Poesia de Barcelona. “Dissabte 13 de maig, a les 12 del migdia, es recitarà tot el poema al verger del Museu Marès”, explica Fernando. Serà un recital per relleus i, de moment, té assegurats noms com ara D. Sam Abrams, Carles Duarte, Jordi Cervera, Gemma Gorga, Anna Bou Jorba, Rafael Aro, Jordi Valls...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda