cultura

Municipal

L'Ajuntament de Tarragona suprimeix el Festival d'Estiu

El regidor de Cultura al·lega un “canvi de filosofia” en el model cultural de la ciutat i deixa la programació en mans del sector privat

Els 110.000 euros que costava el festival serviran ara per finançar el pla de biblioteques

El Festival d'Estiu de Tarragona, que és un dels més antics de l'Estat –malgrat que amb noms diferents–, ha arribat a la seva fi. El regidor de Cultura, Josep Maria Prats, va anunciar ahir “un canvi de filosofia” en el model cultural de la ciutat que implica abandonar la programació dels mesos d'estiu que organitzava el consistori, repartida entre el Camp de Mart i els teatres Metropol i Tarragona. L'activitat de teatre, música i altres disciplines artístiques es deixa ara en mans de la iniciativa privada. De fet, l'aposta única per aquest estiu de l'equip de govern serà el Festival Internacional de Teatre (FITT), un esdeveniment dedicat a les noves dramatúrgies que organitza cada dos anys la Sala Trono i que enguany rebrà un ajut del govern local de 20.000 euros: “Cal redefinir la política cultural de l'estiu, abandonar un festival generalista que podem trobar a moltes d'altres ciutats i anar cap a l'especialització aprofitant una iniciativa existent; el FITT és una aposta de qualitat”, segons Prats. Conscient que la decisió anunciada pot no ser ben rebuda pel públic, el regidor va ser clar: “Fer política implica assumir riscos i estem convençuts que aquest és el model que volem. No podem anar sedimentant propostes, sinó tenir-ne una i clara.”

Biblioteques

Els diners que l'Ajuntament s'estalvia amb la supressió del Festival d'Estiu, que l'any passat van ser 110.000 euros, es destinaran ara al pla de biblioteques: “Per mi, és una prioritat el punt de lectura de Sant Pere i Sant Pau; hem de gestionar els diners i l'objectiu és que els espais de lectura siguin uns espais dignes”, va dir el regidor, que hi va afegir que el pla ja està redactat.

Amb la supressió del festival queda orfe de programació el teatre auditori del Camp de Mart, que concentrava bona part de l'activitat de l'estiu. Encara que el consistori no hi organitzi res, deixa la porta oberta al fet que empreses privades puguin muntar-hi algun espectacle. Amb tot, Prats va alertar de la “situació molt precària” de l'equipament: “Programar aquí és molt difícil per temes de seguretat; s'han de revisar les instal·lacions”, va insistir. El consistori ja ha demanat un estudi que concreti el cost de les obres: “Quan sapiguem el que val, prendrem les decisions, però en algun moment el Camp de Mart haurà de tancar perquè s'hi ha d'intervenir”, va afirmar Prats.

El portaveu d'ERC, Pau Ricomà, va lamentar ahir la fi de l'activitat al Camp de Mart: “No podem condemnar l'auditori a ser un nou espai en desús a Tarragona”, va dir. Ricomà també va criticar “la manca d'estratègia de l'equip de govern per treure rendiment a un espai emblemàtic de la ciutat”.

LA FRASE

Hem d'abandonar un festival generalista que podem trobar a d'altres ciutats i anar a l'especialització
Josep Maria Prats
Regidor de Cultura de tarragona

El FITT de teatre, l'única aposta

Amb la iniciativa privada com a única via per garantir la programació cultural dels mesos d'estiu, s'emporta la palma la Sala Trono, que des de fa anys organitza el Festival Internacional de Teatre (FITT) i que, segons va dir ahir el regidor de Cultura, serà la gran aposta del govern local: “L'estiu, a Tarragona, serà el que es programi des de la iniciativa privada.” Prats va remarcar que hi ha altres espais amb gestió privada, com ara la Tàrraco Arena Plaça, que ja cobriran el buit per portar grans noms de la música. El FITT tindrà lloc del 10 al 23 de juliol en espais que habitualment no ofereixen teatre, com ara el circ romà i la casa Canals. Hi prendran part unes dotze companyies, tot i que el cartell d'enguany encara no està tancat, segons el director de la Trono, Joan Negrié. El festival es complementarà amb El Liceu a la Fresca, que tindrà lloc a la plaça Corsini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Crítica

Inefabilitat i sublimitat

música

Dusminguet farà un concert de comiat el 22 de juny a les Borges Blanques

Barcelona

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols
cultura

L’associació de museòlegs, sobre el polèmic canvi d’orientació del Museu del Disseny: “Caldrà esperar a que es presenti el projecte definitiu”

barcelona
Música

El Festival de Prada s’estén i ofereix concerts sense fronteres

Girona