cultura

saló del còmic

El saló aixeca el vol

Des d'avui fins diumenge es pot visitar a la Fira de Montjuïc la mostra dedicada al món del còmic i la historieta, amb exposicions, expositors i tallers

Alguns avions reals il·lustren la relació existent entre el món de l'aviació i les vinyetes
El ‘TBO', Gaudí, Will Eisner i Donald Trump, protagonistes d'algunes exposicions

Només accedir al Saló del Còmic per la plaça Univers –reconvertida en un hangar– de la Fira de Montjuïc, un grapat d'avions –entre originals i rèpliques– donen la benvinguda al visitant d'aquesta mostra, que obre avui les portes i les tanca diumenge. El motiu és una de les exposicions estel·lars de la 35a edició del saló, Còmics en vol, que, segons el director del Saló de Còmic, Carles Santamaria, proposa “un recorregut per la història de l'aviació a través del còmic”. Cada un dels exemplars exposats està contextualitzat per una gran vinyeta on apareix aquest model, i al darrere es mostren diverses reproduccions de pàgines de Tanguy i Laverdure, Buck Danny, No pasarán, As de Pique, Los Ángeles de Acero, Hazañas Bélicas, Euskadi en llamas i moltes altres obres. Aquesta exposició no inclou originals, només reproduccions, pel fet de mostrar-se a l'exterior i perquè, segons Santamaria, “es basa més en un concepte escenogràfic”.

L'oferta d'exposicions d'aquest any és abundant i es concentra majoritàriament al Palau 4. El centenari de la destacada i longeva TBO és objecte d'una altra mostra. “Coincidint amb el centenari del TBO hem triat cent originals de pàgines de la revista, que hem dividit en quatre etapes per tenir un ventall de la seva evolució”, segons explica el coordinador d'activitats del Saló del Còmic, Jordi Ojeda. A més, es mostren “25 originals dedicats als autors més reconeguts del TBO, 25 originals amb els seus personatges més destacats i 25 dedicats al dibuixant Josep M. Blanco, guanyador del Gran Premi del Saló de l'any passat. Blanco té un humor molt simpàtic, per somriure, de gag; quan va morir Benejam es va fer càrrec de La familia Ulises però, per respecte al seu mestre, va decidir no signar-la”.

El còmic Els fantasmes de Gaudí, del guionista El Torres i el dibuixant Jesús Alonso i guanyador al premi a la millor obra de l'edició anterior, és el leit motiv de l'exposició Gaudí entre vinyetes. Segons Ojeda, “sempre que es dedica una exposició a una obra guanyadora es mostra el seu procés creatiu, i en aquest cas es mostren paral·lelismes amb el procés creatiu del mateix Gaudí”. L'exposició mostra maquetes, eines i diversos objectes originals de Gaudí i, un cap acabat el Saló del Còmic, es podrà veure al Gaudí Exhibition Center fins a finals d'aquest any.

Un altre centenari que ha tingut lloc aquest any és el del naixement del dibuixant Will Eisner, creador del personatge The Spirit i també, tal com recorda Ojeda, “del concepte novel·la gràfica. Als anys setanta va decidir que havia de tenir la llibertat per adaptar-se al format i la longitud que necessitava per a cada història”. L'exposició mostra pàgines originals i repassa la feina d'Eisner en l'àmbit dels comic books, la novel·la gràfica, la publicitat i la pedagogia. També inclou l'homenatge que diversos dibuixants reten a Eisner –amb il·lustracions realitzades expressament per al saló– i fotografies de les seves visites a Barcelona. També s'hi pot veure l'obra d'un altre gran clàssic del còmic nord-americà, Milton Caniff, un dels autors més influents de tots els temps, responsable de sèries com Terry y los piratas i Steve Canyon. S'exhibeixen noranta originals de la seva obra i també alguns de Noel Sickles, amic seu que influiria decisivament en el seu estil.

L'exposició Superherois fora de control està dedicada a alguns personatges d'aquest gènere que se situen en el terreny de l'ambigüitat moral, tenen alguna mena de trastorn o no dubten a fer servir la violència desmesurada: El Castigador, Juez Dredd, Hellboy, Harley Quinn, Masacre (conegut per la pel·lícula Deadpool)... I un dels grans herois del còmic europeu, el cowboy Lucky Luke –creat pel dibuixant Morris– és protagonista d'una altra exposició que recrea un poblat de l'Oest, i que repassa tant els personatges més carismàtics de la sèrie com les personalitats reals que hi han aparegut i les adaptacions que s'han fet de Lucky Luke al cinema, la televisió i els videojocs.

L'actualitat política internacional és present a Retratant Donald Trump, una selecció d'acudits i il·lustracions de dibuixants de tot el món que satiritzen els excessos del nou president nord-americà, les maneres arrogants del qual l'han fet carn de la ironia dels humoristes gràfics del planeta.

Els viatges de Tintín per tot el món, la saga fantàstica Ekhö, –millor còmic estranger de l'any passat– l'univers multimèdia Fanhunter de Cels Piñol, el fanzine Nimio i el dibuixant Javi de Castro centren la resta d'exposicions.

Convidats internacionals

El britànic Dave Gibbons, dibuixant del que es considera un dels millors còmics de superherois de la història, Watchmen –escrit per Alan Moore–, és un dels convidats estel·lars d'aquesta edició. Pel saló també passaran el belga Hermann, veterà del còmic europeu i dibuixant de Comanche i Jeremiah; Jill Thompson, dibuixant de Wonder Woman i d'algunes entregues del Sandman de Neil Gaiman; José Muñoz, autor del personatge de sèrie negra Alack Sinner juntament amb el guionista Carlos Sampayo; el dibuixant i director de cinema cubà Juan Padrón; la humorista gràfica nord-americana Liza Donnelly; la parella britànica d'historietistes formada per Mary M. Talbot i Bryan Talbot; Romain Hugault, pilot i dibuixant de diverses obres relacionades amb el món de l'aviació; Yancey Labat, creador de les DC Super Hero Girls; i el coreà Kim Jung Gi, entre d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls