cultura

Tots bolcats per celebrar el Dia Internacional de l'Art

S'han programat més d'una cinquantena d'activitats i cinquanta exposicions durant els dies 8 i 9 d'abril

Entre les novetats destaca el pregó que farà l'artista i activista artístic Joan Casellas

La celebració gironina del Dia Internacional de l'Art (15 d'abril) torna un any més amb la implicació d'una multitud d'agents artístics, tant públics com privats, que han programat més d'un centenar d'activitats culturals i artístiques, una cinquantena de les quals són exposicions. Una jornada volgudament “festiva”, “reflexiva” i “reivindicativa”, tal com van declarar els principals implicats ahir en la presentació als mitjans d'aquest intens programa que tindrà lloc aquest any els dies 8 i 9 d'abril.

La cinquena edició d'aquesta iniciativa, promoguda i coordinada pel Bòlit, Centre d'Art Contemporani de l'Ajuntament de Girona, amb el suport de la Diputació i els serveis territorials de Cultura de la Generalitat, inclou 82 entitats (32 de la capital gironina) i 20 municipis implicats que junts han dissenyat amb un funcionament “assembleari –com va subratllar Carme Sais, directora del Bòlit, que és el principal impulsor de la jornada– una programació multidisciplinària amb l'objectiu d'omplir d'art i cultura tant els carrers com els equipaments de tot el territori.

Activitats gratuïtes que engloben des d'itineraris d'art fin a projeccions, passant per tallers, concerts, conferències, perfomances, col·loquis, lectures i, fins i tot, una vaga d'art a Figueres. El gros de l'activitat es concentra a Girona ciutat, on hi ha programades 30 activitats i 20 exposicions.

Com a novetat, per a aquesta edició, s'ha convidat l'artista i activista de l'associació La Muga Caula Joan Casellas, que farà un pregó que tindrà lloc el dissabte 8 d'abril a les 15.45 h al centre cultural La Mercè, en el context del dinar de celebració del Dia Internacional de l'Art.

Un pinzell alçat

Una altra de les novetats és la imatge del cartell de l'esdeveniment, que, a diferència de les edicions anteriors (encarregats a professors de l'Escola Municipal d'Art de Girona), s'ha triat a través d'una convocatòria pública i remunerada. De les 18 propostes rebudes la guanyadora és la de Lluís Calvo. Concretament es tracta d'una imatge retrorevolucionària d'un puny alçat que en comptes d'una arma té un pinzell.

Temps d'art

La presentació de la jornada va incloure ahir la presència de l'esmentada Carme Sais; Jordi Font, director del MUME com a representant de les entitats al territori; Francesc Ten, director dels serveis territorials de la Generalitat de Catalunya a Girona, i el tinent d'alcaldia i regidor de Cultura, Carles Ribas.

Aquest darrer ha destacat que l'Ajuntament “està treballant intensament perquè l'art surti al carrer i agafi una volada molt més important de la que té actualment”. També ha volgut remarcar que “la ciutat es mereix un Temps d'Art, amb la voluntat d'exhibir totes les fórmules de l'art i donar-los més visibilitat”.

El 2011 la Unesco va declarar el 15 d'abril Dia Internacional de l'Art, amb motiu de la commemoració del naixement del florentí Leonardo da Vinci, amb l'objectiu d'acostar als ciutadans diferents formes d'expressió artística. Es tracta d'una commemoració d'àmbit internacional però que a Catalunya se celebra únicament a la nostra demarcació.

LA DATA

2011
Any en què la Unesco declara el 15 d'abril (naixement de Leonardo da Vinci) Dia Internacional de l'Art


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia