cultura

IVA cap avall

El Consell de Ministres acordarà avui una rebaixa de l'IVA dels espectacles en directe del 21 al 10%

Quatre anys i mig li haurà costat, al govern del Partit Popular, cedir a les protestes dels diferents sectors del món de la cultura que, des que l'any 2012 es va incrementar fins al 21% l'IVA cultural, estan en peu de guerra per aconseguir rebaixar-lo als nivells anteriors. El PP, però, només haurà cedit en part.

D'entrada, la rebaixa que inclourà el pressupost general de l'Estat que avui aprovarà el Consell de Ministres no afectarà tots els sectors. El cinema, un dels que més han protestat durant tots aquests anys, en quedarà fora. Tampoc tindran rebaixa, de moment, els llibres digitals, que continuaran al 21%, pendents que la UE els deixi de considerar producte tecnològic, com ja està previst que faci ben aviat.

Sí que hi entraran, en canvi, tots els espectacles en directe, concerts, teatre, dansa i els toros, un sector que viu moments econòmics especialment delicats i que Ciudadanos, que ha negociat la resta de rebaixes en el conjunt del pressupost, va obviar, la qual cosa va provocar ahir divertits moments de confusió a la mateixa Moncloa, segons informa Montse Oliva des de Madrid.

El govern Rajoy tampoc ha fet cas als diferents sectors en l'import de la rebaixa i l'IVA no tornarà al 8% que hi havia abans del 2012, sinó que quedarà en un 10%, similar al d'Itàlia, però lluny del de França (5,5%), d'Alemanya (7%) o de Bèlgica (6%).

L'IVA al 21% ha provocat durant tots aquests anys nombroses i enceses protestes dels diferents sectors afectats i de l'oposició al govern del PP. S'han fet recollides de signatures, dies sense concerts, protestes en gales de premis com ara els Goya o els Max, i iniciatives curioses, com la del Teatre de Bescanó, al Gironès, que venia pastanagues en comptes d'entrades per esquivar l'efecte de l'IVA.

Beth Orfila, presidenta de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya, va recordar que des del primer dia havien demanat que es derogués. “Arriba tard. Hem hagut d'esperar quatre anys i mig. Això permetrà que les productores puguem treballar amb una mica més de marge. La majoria de les empreses no vam fer repercutir l'increment de l'IVA en les entrades, sinó que el vam assumir les empreses, amb algunes excepcions”, va comentar.

L'actor Josep Maria Pou, director del Teatre Goya de Barcelona, creu que no s'ha de celebrar res “per què només s'ha fet justícia”. “No s'ha d'estar content, simplement se'ns ha tret un càstig que ha durat anys, de terribles conseqüències perquè ha trinxar bona part del teixit empresarial. El 10%, a més, continua sent el doble del de França i per sobre del que hi havia abans aquí, que era del 8%”, va assegurar Pou.

El president de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, Àlex Casanovas, va recordar, per la seva banda, que espera que “la rebaixa repercuteixi en l'assistència de públic, en la durada dels espectacles en cartell i en els sous de totes les persones que treballen en una producció, no només els actors”.

L'actriu Àngels Margarit va celebrar també que la reducció de l'IVA permetrà donar més oxigen per contractar companyies estatals i internacionals. “El 21% els penalitzava molt la seva partida de contractació”, va dir Margarit, que va lamentar que la rebaixa no afecti tot l'àmbit cultural.

L'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) va valorar molt positivament la notícia, que esperaven “des de feia molt temps”. “L'IVA del 21% per als concerts és desproporcionat i en el cas de les sales, especialment pervers, ja que als locals que programen se'ls aplica el 10% d'IVA a les begudes, excepte quan ofereixen un concert, que automàticament passa al 21%, un fet dissuasiu a l'hora d'oferir música i, per tant, cultura”, va comentar Carmen Zapata, gerent de l'entitat, que va reclamar que la mesura s'apliqui al més aviat possible.

LES XIFRES

10%
és l'IVA
que s'aplicarà, quan s'aprovi el pressupost estatals, als concerts, el teatre, la dansa i els toros.
21%
és l'IVA
que es continuarà aplicant al cinema i als llibres, revistes i diaris digitals, malgrat les protestes del sector.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda