cultura

Música

La Fireluche deixa anar a Girona el seu ‘Colibrí en flames'

L'‘orchestra' presenta avui al Teatre Municipal el seu cinquè disc en 15 anys d'història, dins del festival Strenes

L' Orchestra Fireluche , una de les formacions més singulars de l'escena musical gironina, presentarà avui el seu cinquè disc en gairebé quinze anys d'història, Colibrí en flames (autoeditat), en un concert que tindrà lloc al Teatre Municipal de Girona (21 h, de 10 a 18 euros), dins del festival Strenes . El nou disc apareix quatre anys després que l'anterior, Tants caps, tants joguets, en el qual van tenir diversos cantants com a convidats. Ara, després d'un any sabàtic per “raons personals” –tres d'aquestes “raons” nascudes en aquest interval titulen tres temes del disc: Caterina, Arnau i Artur–, la Fireluche reapareix amb un disc amb tretze temes instrumentals en què tenen força pes les seves pròpies veus, “utilitzades com a instruments, onomatopeies, percussions, textures i alguna anada d'olla”. Aquest ús de les veus no és inèdit en el grup, però l'ha “accentuat” el productor del disc, Morgan Caney, que ha tocat amb l'Orquesta del Caballo Ganador i altres projectes de música electrònica i experimental, i que ja havia col·laborat amb la Fireluche com a videojòquei. “Ell ens ha eixamplat la visió i ha modificat la nostra sonoritat.”

El grup cellerenc no ha actuat en públic des de l'1 de juliol del 2015: “Per això aquest disc ha sorgit força de la improvisació al local d'assaig, i els temes no s'han rodat en directe, excepte Technohappy, que l'hem tocat un parell de cops.” Entre les desenes d'instruments que toquen els deu músics de la Fireluche i els seus convidats en el disc, la principal novetat és la guitarra elèctrica (petita), present en tots els temes, al mig d'alguns artefactes sonors com ara el “peix percudit mu yu”, el pianet inflable, la rentadora i les avellanes.

El disc, amb una portada il·lustrada per Delphine Labedan , es va gravar als estudis Ground i està estructurat com si fos un elapé amb dues cares –també sortirà en vinil–, amb dues remescles fetes per Caney que s'amaguen al final del CD després d'una pista titulada Silenci, no és un error. Avui al Municipal tindran diversos convidats, entre ells el cor Pop-Veus de la Cellera, i recuperaran temes que feia temps que no tocaven.

Joan Rovira actua al Nou Platea

  • VÍDEO: Encara tenim temps

El cantautor ebrenc Joan Rovira (Camarles, 1982) actuarà avui a la sala Nou Platea de Girona (22.30 h, 12 i 15 euros), dins del festival Strenes i de la gira de presentació del seu segon disc, Encara tenim temps , editat per Satélite K. Després d'haver estat triat per votació popular com l'artista revelació dels premis Enderrock 2016 i de la gran repercussió a les xarxes de cançons com ara la reivindicativa Lo meu riu i Nit de Nadal, incloses en aquest nou disc, Rovira es reafirma com un músic amb veu pròpia que vol transmetre un missatge positiu i optimista, ben acompanyat per quatre músics. “Com el disc, els meus concerts tenen moments més íntims, però també m'agrada que acabin a dalt de tot, d'una manera molt festiva.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA