cultura

cultura

fira del llibre

Bolonya en colors

Avui comença la 54a edició de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya, amb Catalunya i les Balears de convidats d'honor i representats per 59 il·lustradors

El recinte firal acull l'obra de 42 il·lustradors i el claustre de l'Archiginnasio, la de 17 més
L'Institut Ramon Llull té previstes activitats com ara cicles de cinema, simposis, tallers, seminaris...

Des d'avui i fins dijous, 6 d'abril, tindran lloc les activitats principals de la 54a Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya, la més important del món d'aquest sector professional. Les xifres de l'edició passada són prou eloqüents i s'espera superar-les: 1.278 expositors, 24.038 metres quadrats, més de 160 activitats, 98 països, 55 llengües, 131 agents literaris, 864 periodistes acreditats de 40 països, 25.000 visitants...

Catalunya i les Balears hi són els convidats d'honor, a través de l'Institut Ramon Llull. És el primer cop que la Fira convida un país sense estat. El lema del projecte que representarà els convidats d'honor és Sharing a future: Books in Catalan, perquè, com va explicar el director del Llull, Manuel Forcano: “La literatura infantil és el futur de la literatura: si no hi ha nous lectors no hi haurà literatura.”

La comissària, Paula Jarrín, amb el suport de l'arquitecta Clara Solà-Morales, ha ideat dues exposicions, pals de paller de les activitats que tindran lloc a la ciutat italiana per promocionar els creadors catalans.

Per una banda hi ha l'exposició a l'espai d'honor del recinte firal de 42 il·lustradors, seleccionats per Jarrín, en un estand amb aspecte de llibreria amb hamaques per poder fullejar amb comoditat els llibres. Els autors no estan exposats com en una galeria. “De fet, serà com aire envoltat d'il·lustracions”, va definir Jarrín.

Alguns dels noms triats són Cristina Losantos, Oriol Malet, Júlia Sardà, Roger Olmos, Zuzanna Celej, Liliana Fortuny, Pep Montserrat, Jordi Vila Delclós, Rocío Bonilla... Tots nascuts entre el 1960 i el 1990, tot i que el gruix és de la dècada del 1970.

La segona exposició, al magnífic claustre de l'Archiginnasio, està dedicada als pioners de la il·lustració catalana, d'alguna manera. En aquest cas els triats són 17. En podrien ser més, però el format de la mostra, amb una mena de banderoles en cada arc del claustre, marca la xifra. Alguns dels noms són Mercè Llimona, Roser Capdevila, Gusti, Joma, Carme Solé Vendrell, Max, Lluïsa Jové...

A banda de les dues exposicions, i pel que fa a l'organització específica del Llull, també hi haurà una recepció al Palau Isolani per representants institucionals de Catalunya i Itàlia, el sector editorial i els il·lustradors i autors internacionals; un cicle de teatre infantil i juvenil amb el Teatre La Baracca Testoni Raggazzi; un cicle de cinema infantil i juvenil en col·laboració amb la Cineteca de Bolonya, una de les més importants del món; tallers i activitats a la Biblioteca Sala Borsa; un simposi sobre literatura infantil i juvenil i, entre d'altres, un seminari de traducció literària català-italià.

El programa d'activitats de la Fira de Bolonya se centra en quatre cafès que acullen les converses i presentacions dels diferents agents participants: autors, traductors, il·lustradors i sector digital. Al cafè dels il·lustradors hi haurà activitats per explicar l'exposició, presentar els diferents perfils d'il·lustradors i oferir punts de debat sobre els reptes de futur. Al cafè dels autors es debatran la funció dels premis i les dinàmiques dels tàndems creatius d'escriptors i il·lustradors. Al cafè dels traductors es presentarà el programa d'ajuts a la traducció de l'Institut Ramon Llull. I el cafè digital serà l'espai per presentar les diferents empreses i entitats que produeixen nous models de negoci en el context digital a partir d'un debat entre representants de diferents iniciatives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles