cultura

ninotaires

novetat editorial

Un llibre recull les ‘Històries en tinta' de Miquel Ros i Saballs

Edicions Baix Empordà presenta demà el volum fet per Puri Abarca que aplega els acudits que el dibuixant va publicar a l'anuari ‘Crònica d'un any' entre el 1983 i el 2015

Miquel Ros i Saballs (1942-2016) va participar activament en la vida cultural local de Palafrugell. Destaquen les seves col·laboracions a la Revista de Palafrugell i al Crònica d'un any, on feia cada any la portada i també les caricatures de la secció Personatge del mes. “Això vol dir que Miquel Ros ha caricaturitzat mig Palafrugell, com sempre han comentat amics i coneguts.

Ara Edicions Baix Empordà acaba de publicar un llibre que recull els acudits de les portades mensuals que Miquel Ros va fer durant 33 anys en l'anuari Crònica d'un any –concretament entre el 1983 i el 2015– amb les corresponents ressenyes sobre les notícies a les quals feia referència. Elaborat per la periodista Puri Abarca, el llibre és un veritable resum en imatges d'una part de la història recent de Palafrugell, en aquest cas la història recent de la vila, explicada mitjançant les pinzellades del dibuixant i ninotaire.

La presentació del llibre Miquel Ros. Històries en tinta tindrà lloc demà, a les vuit del vespre, a la sala d'actes del Teatre Municipal de Palafrugell. L'acte de la presentació serà a càrrec del també dibuixant Joan Antoni Poch (JAP) i de Jordi Grau, director a Girona d'El Punt Avui, diari on Ros va col·laborar des dels anys vuitanta amb acudits i caricatures dels principals personatges de la vida política i cultural del moment, tant al diari com a Presència.

Com explica Puri Abarca, “Ros expressava amb els seus dibuixos la realitat tal com ell la veia: en el cas dels acudits, amb un estil humorístic molt fi i carregat de raó; en les caricatures, amb traços que destacaven tant les virtuts com els defectes dels personatges, i en els seus dibuixos artístics, amb una intensitat que traspassava les possibilitats del blanc i el negre”. També era especialista en el dibuix amb tinta xinesa i ploma, una modalitat que va centrar tota la seva obra.

El llibre està estructurat per anys, en la línia de l'anuari Crònica d'un any. Així, capítol a capítol, es pot seguir l'evolució dels fets més importants succeïts a Palafrugell durant els 33 anys en què Ros va dibuixar els acudits de les portades mensuals. “Es tracta, en certa manera, d'un llibre sobre el batec de la vila, a través de la visió humorística d'un personatge que coneixia bé els entrellats, els punts forts, les debilitats i les mancances de la societat palafrugellenca”, subratlla Abarca.

LA XIFRA

33
anys va estar Miquel Ros dibuixant les portades mensuals en l'anuari ‘Crònica d'un any'.

De Punt Diari a La Coma i ‘Els Borbons en pilotes'

Miquel Ros va començar a col·laborar a la dècada dels vuitanta en publicacions com ara El Punt (Punt Diari, en aquell moment) i la Revista de Palafrugell, amb caricatures i acudits. El 1980 va rebre el premi Tramuntana de dibuix en el marc del concurs Vila de Palamós, i també va ser premiat en concursos de diverses ciutats franceses. Va ser un dels col·laboradors habituals del suplement humorístic La Coma que durant anys va publicar aquest diari. Va participar activament en el Crònica d'un any de Palafrugell, amb la il·lustració de les portades mensuals i les caricatures dels personatges entrevistats. Va realitzar centenars de caricatures, sobretot de personatges palafrugellencs, però també d'altres de l'actualitat catalana i espanyola, com ara els treballs que va publicar en els llibres Els Borbons en pilotes i Les pilotes dels Borbons, editats el 2013 per El Punt Avui i Cossetània Edicions. Una part de les seves obres van ser exposades en diferents ocasions i algunes van formar part del projecte artístic Arteca. Era també un excel·lent paisatgista; destacava en el dibuix d'arbres i les seves fulles, però també en el de racons emblemàtics o amagats del Baix Empordà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic