cultura

Teatre

Comencen les residències creatives de FiraTàrrega

Catorze companyies formaran part del Programa de Suport a la Creació

La participació és l'eix conductor d'enguany, amb treballs que se centraran en la figura de la dona, la memòria històrica i la inclusió

Catorze companyies formaran part del Programa de Suport a la Creació de FiraTàrrega, que enguany arriba a la setena edició. Fins a finals d'agost les companyies, que representen un 30% de la programació del certamen, fan estades a la capital de l'Urgell per crear i acabar de donar forma als seus muntatges, que compartiran prèviament amb el públic amb els assajos oberts que es programen abans d'estrenar-los a la fira.

Les propostes dels creadors, que es presentaven aquest dijous a Barcelona, són molt diverses. El director artístic de FiraTàrrega, Jordi Duran, apuntava que al programa hi participen companyies que engeguen amb òperes primes i companyies “de tota la vida, que fa anys que treballen però que s'adrecen a la creació amb una mirada fresca i nova, com Los Galindos”, va dir.

Enguany les aportacions internacionals vindran des de l'Uruguai, Xile i Portugal. Amb aquest país s'ha establert una coproducció amb el festival Imaginarius que portaran a terme creadors catalans i portuguesos. Una de les creadores que formen part d'aquest site specific conjunt és la targarina Alba Torres. A Ferida explorarà la transmissió de les ferides que arrosseguen les dones d'una família a través de diferents generacions. Altres creadors, com Carla Rovira, repeteixen experiència en el programa. Després de l'èxit de Most of all, you've got to hide it from the chicks, que presentava el 2015, torna ara amb una peça que va de la memòria privada a la memòria col·lectiva. Màtria (narrar el silenci) parteix d'una història familiar descoberta en unes cartes, l'afusellament d'un besoncle el 1939 pel règim franquista. Ferran Orobitg és un altre jove talent de Cervera que presenta Límits, una proposta que a través del teatre físic multidisciplinari intentarà trencar els marcs mentals autoimposats. La uruguaiana Pamela Montenegro aportarà una mirada crítica a l'explotació agrària del territori en un encàrrec específic de FiraTàrrega que posarà el focus en el canal Segarra-Garrigues.

El lema en aquesta edició és la participació en el sentit més ampli, però en les diferents produccions hi apareixen temàtiques com la figura de la dona, la memòria històrica i la inclusió.

Els muntatges formen part de la secció Plataforma de la programació. Suport a la Creació té la voluntat de dinamitzar i acompanyar els processos de creació artística que tinguin com a ingredients la recerca i la innovació en les arts de carrer, en la no-convencionalitat escènica i que continguin elements de participació ciutadana. FiraTàrrega se celebrarà del 7 al 10 de setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda