cultura

àngel burgas

escriptor

Àngel Burgas: “En literatura juvenil s'ha de parlar de tot”

L'escriptor figuerenc publica ‘L'actor Lucas Bilbo', un ‘thriller' on deixa entreveure la seva passió pel teatre

“El tema de fons té un component moral més fort: els abusos sexuals dins la família”

L'escriptor figuerenc Àngel Burgas (1965) ha publicat uns vint-i-cinc llibres des que va debutar en el món editorial amb Show, el 1999. És un autor prolífic –“Tinc dos llibres acabats més i un altre a punt, per a l'any vinent”–, però “no tant com Jordi Sierra i Fabra”, com reconeix amb humor i esportivitat.

Tot i que ha fet alguna incursió en la narrativa per a adults, la novel·la juvenil és el terreny que més domina. “En realitat, per a mi tot és el mateix, no canvia la meva manera d'escriure. Un dels meus somnis era viure –o sobreviure– d'escriure, i la literatura juvenil m'ho ha permès”, diu, tot i que continua fent classes com a professor de dibuix tècnic, visual i plàstica per a alumnes d'ESO i batxillerat, a Barcelona. “Però ara soc més l'escriptor que dona algunes classes, i abans era el profe que escrivia.” En tot cas, reconeix que aquest contacte diari amb els joves és “un avantatge” que té respecte a altres autors de literatura juvenil”, sobretot per constatar des de la primera línia els temes que interessen i preocupen els seus lectors potencials, no per reproduir amb fidelitat de sociolingüista el seu llenguatge al carrer o a les aules. “El llenguatge de la literatura és un altre”, remarca.

Àngel Burgas ha publicat recentment la novel·la L'actor Lucas Bilbo, un llibre de 252 pàgines editat en català i castellà per Edebé . “La Rut Fàbregas ha desaparegut i el seu company de teatre, Lucas Bilbo, és l'únic que pot aportar alguna notícia sobre el cas. Ni la família, ni els amics, ni la policia saben on buscar-la. Només el Lucas Bilbo, el seu company de teatre, té informació amagada. El seu talent d'actor no només l'ajudarà en la ficció damunt l'escenari sinó també a la vida real.” Aquesta és la sinopsi o el punt de partida d'una història “amb forma de thriller, una mica de gènere”, en què Burgas deixa entreveure la seva passió pel teatre, fins i tot incloent-hi fragments d'una obra teatral, com un recurs perquè la Rut pugui expressar el que sent. A finals dels anys vuitanta, Burgas va muntar a Figueres la companyia Tarima de Joc, per a la qual va escriure l'obra L'eixarranca, i més recentment Mentidera Teatre va representar el seu Petó públic, dirigit per Rosa Maria Sardà. “Ara he tornat al teatre com a actor, però de manera superamateur i en alemany, al Goethe Institut, perquè vaig viure uns anys a Berlín.”

Burgas, però, aclareix que el tema de la novel·la és un altre de ben diferent i “amb un component moral ben fort”. En realitat, L'actor Lucas Bilbo tracta un tema tan delicat com els abusos sexuals dins la pròpia família. Ho té clar: “En literatura juvenil s'ha de parlar de tot.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia