cultura

Cinema

Cadaqués de cinema

Ventura Pons roda amb les actrius britàniques Siân Phillips i Claire Bloom la pel·lícula ‘Miss Dalí', sobre la relació entre el pintor i la seva germana, Anna Maria

La pel·lícula està narrada en dos temps, els anys vint i l'any 1989, quan mor Salvador Dalí
“És una tragèdia grega sobre l'amor de dos germans que passen 40 anys sense parlar-se”

Aquests dies, els clients d'un hotel de Cadaqués una mica allunyat del frenesí turístic del centre del poble han compartit allotjament –sense saber-ho– amb dues persones que han conegut de prop bona part de la història del cinema i de la televisió europees. Dues dames britàniques i octogenàries que semblen sortides d'alguna intriga mediterrània d'Agatha Christie, i que no són altres que les actrius Siân Phillips –coneguda sobretot pel seu paper de Lídia Drusil·la en la sèrie Jo, Claudi– i Claire Bloom, que va conèixer la fama a través de Charles Chaplin a Candilejas, quan tenia poc més de vint anys.

El motiu de l'estada de Phillips i Bloom a la Costa Brava ha estat el rodatge de la pel·lícula Miss Dalí, de Ventura Pons. Una pel·lícula centrada en la figura de la germana de Salvador Dalí, Anna Maria (interpretada per Phillips), i narrada en dos temps, els anys vint i l'any 1989, poc després de la mort del pintor –de qui fa anys que està distanciada–, i que és la part que protagonitzen les veteranes intèrprets.

En una trobada amb la premsa, el director català explica que la d'Anna Maria Dalí és “una història amagada, una tragèdia grega sobre l'amor de dos germans que, vivint al mateix poble, passen quaranta anys sense parlar-se”. Fa anys que Ventura Pons estiueja a Cadaqués, on havia conegut Dalí i la seva esposa, Gala: “Tinc moltes històries sobre ells per explicar que no m'hi han cabut, perquè una pel·lícula és síntesi. Però a l'Anna Maria, que vivia a sota de casa meva, no la vaig conèixer.”

Siân Phillips reconeix que “abans d'aquest projecte no sabia de l'existència d'Anna Maria Dalí, i és un personatge absolutament fascinant i extraordinàriament complex, perquè va tenir una relació molt turmentosa i molt complicada amb la persona que més s'estimava, el seu germà, de qui creia que sempre seria la seva musa.” L'actriu també explica: “He volgut mostrar com la seva estada a Cambridge, on el seu pare la va enviar a estudiar anglès, va influir en el seu caràcter i la va reforçar.”

Claire Bloom diu que el seu personatge, Maggie, “és l'únic fictici de la pel·lícula. És una molt bona amiga dels temps de joventut d'Anna Maria, que arriba per consolar-la després de la mort del seu germà Salvador”.

El record de llegendes del cinema

Treballar amb Siân Phillips i amb Claire Bloom és conviure amb dues persones que han conegut de prop algunes de les grans llegendes de la història del cinema. Siân Phillips va estar casada amb Peter O'Toole –amb qui va treballar en diverses pel·lícules–, per la qual cosa va estar present en el rodatge de la clàssica Lawrence d'Aràbia. “M'ha explicat els secrets de com rodava David Lean, m'ho he passat teta”, assegura Ventura Pons. Claire Bloom va debutar en el cinema a les ordres de Chaplin –de qui Pons recorda que “era molt amic de Pau Casals”– i afirma que el rodatge de Candilejas “va ser inspirador i miraculós”. “Tinc molt bons records de Chaplin; jo tenia vint anys i ell, 63, i sempre es va portar com un company”, afegeix. Altres actors de Miss Dalí són Miranda Gas, Joan Carreras, Josep Maria Pou, Vicky Peña, Mario Gas, Mercè Pons, Marta Angelat i Carme Sansa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia