cultura

Crítica

Oïdes sordes, crits llançats al buit

segons Dostoievski, de qui la companyia Ignífuga porta a escena el conte El jugador, un francès actua a la ruleta amb estratègia per allargar l'agonia; un rus, ho cedeix tot a una sola sort. Aquest és el seu fat. Es desesperarà igual si perd, i serà el centre de les enveges si guanya. Però el que diferencia la manera d'afrontar la vida és que l'afronta sense reserves. Aquest vendaval de personatges hauria d'arribar clar i dirigit com un llampec al rostre dels espectadors. Però, estranyament, la interpretació s'embarbussa amb un text un punt forçat, no naturalista que cau defallit al prosceni; no arriba amb contundència a l'espectador.

Les maneres d'entendre l'amor cap a Poline, tan diferents entre el candidat francès i la serventa russa, arriben difuminades a platea. Potser perquè hi ha faltat convenciment o energia a defensar els personatges. S'intueix massa l'actitud dels actors cap al personatge, com si no hi hagués una identificació prou clara. L'aposta ha estat prudent o no ha tingut prou temps per posar tota la carn a la graella. La força dels personatges hauria de provocar un vendaval, que només genera un remolí entre els personatges. La divertida aparició de Saskia Giró dona un punt de consistència a l'escena. Però hi segueix faltant la sang que brollaria de les temples dels tres amics rics que fan la juguesca d'apuntar-se amb la pistola i prémer el gallet. Els de la Ignífuga parteixen habitualment de novel·les de notable controvèrsia. Ho van fer amb Kohlhaas i també amb A house is not a home. Ara, ataquen una peça de Dostoievski que posa en cada plat de la balança l'amor i els diners i no aconsegueix segellar un equilibri raonable, que pacifiqui l'ànima i el cos.

El jugador
Companyia: Ignífuga
Diumenge 9 d'abril (fins al 30) al Tantarantana. Cicle El Cicló


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE