cultura

Cultura

Volen renovar el Rodet

Els Bastoners de Sabadell celebren el vintè aniversari i engeguen una campanya per rehabilitar el capgròs i poder crear una figura nova

Els Bastoners de Sabadell compleixen dues dècades d'història en un bon moment de salut i amb diversos projectes en marxa. “Ara vivim un moment de creixement i estem oberts a la participació de tothom”, afirma el president de l'entitat, Rubén Ramiro. La renovació del Rodet, el popular capgròs dels bastoners que protagonitza un dels balls més coneguts de la festa major de Sabadell, és una de les fites de l'associació i un dels motius pels quals han posat en marxa un Verkami, que es tanca l'1 de maig, amb què pretenen recollir fins a 2.800 euros. “El Rodet, que té aquest nom en honor al passat tèxtil de la ciutat, surt i balla per festa major des de l'any 2000, ha estat objecte d'alguns desperfectes i ara és el moment d'arreglar-los”, diu el president. El concurs de voltes és ben fàcil. Tothom, grans i petitsmés alts d'un metre vint, es poden col·locar el Rodet al cap, sota la supervisió de la gent de la colla, i fer voltes durant 30 segons. El guanyador té la possibilitat de superar el vencedor de l'edició anterior girant durant un minut. Quan acaba el concurs, és el protagonista del popular Ball del Rodet. La mateixa dinàmica de l'activitat inclosa a la primera tarda de la festa major ha fet que després de setze anys, el capgròs necessiti una revisió a fons i, per tant, s'hagi de restaurar perquè llueixi al setembre d'enguany com a nou, asseguren els bastoners. “Ens hem adonat que el capgròs no és còmode per als més petits, que són participants habituals, i proposem crear una figura nova, la germana del Rodet, perquè puguin concursar amb bones condicions”, explica el president, abans d'afegir-hi que encara no s'ha decidit el nom de la futura capgrossa però que, en tot cas, igual com amb el Rodet, tindrà relació amb el tèxtil. Els bastoners esperen que al setembre se celebrin els dos concursos per a grans i petits, ja que els diners que s'aconsegueixen també serviran per fer la nova capgrossa. Per ara, ja han superat els 1.000 euros però confien arribar a la xifra marcada l'1 de maig, quan s'acabi el termini per les aportacions. A més, volen renovar vestuari i bastons de la colla, uns quaranta membres de diferents generacions. “El problema és que al llarg del temps hem trencat molts bastons, hem perdut picarols dels camalls, s'han perdut faixes, i s'han destenyit mocadors, entre altres accidents fortuïts. I ara que fem 20 anys, tocaria posar al dia i renovar el nostre vestuari i comprar bastons nous per poder seguir ballant”, asseguren els bastoners a la presentació del Verkami.

Els Bastoners de Sabadell celebraran l'aniversari el 20 de maig. A la vintena diada de la colla bastonera vallesana hi han convidat una desena de grups de Catalunya per participar en la cercavila. La festa es tancarà amb un concert de l'Orquestra Mitjanit. Abans, però, a Sabadell hi tornarà a haver la trobada territorial de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya al Vallès. Serà el 6 de maig, i també es farà cercavila. Just després de la bastonada hi haurà el 5è Corremistos que coorganitzen amb els Diables de la Creu Alta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona

Byron: boig, dolent i perillós

Barcelona