cultura

festes i tradicions

sant jordi

El llibre de Ponent, de festa

Les editorials de les terres de Ponent presenten un centenar de novetats de tots els gèneres i estils

La presència del gènere negre i policial es manté, però s'hi uneixen amb força la poesia i l'assaig

Els llibreters, editors, autors i lectors de Ponent es troben avui als carrers en la festa més important de l'any per als amants dels llibres. Com cada any, les terres de Lleida i del Pirineu tenen una oferta pròpia de novetats editorials de quilòmetre zero. Si els darrers anys el gènere policíac havia ocupat els principals llocs en les llistes dels més venuts de Ponent per Sant Jordi, aquest any els lladres i serenos no afluixen però se'ls afegeix un ample assortit d'oferta ponentina d'altres gèneres, estils i temàtiques. Pagès Editors és, com cada any, qui aporta més novetats lleidatanes a la diada. Entre d'altres, destaca la publicació de la poesia de Josep Borrell (Aigua, ànima) i de Josep M. Sala-Valldaura (Concert d'esferes); la prosa assagística de Francesc Pané (Dies de fel i de magrana), la recepta de Josep Maria Morell (La cuina dels dijous) i els microrelats de la Maria Pons (Petits crims familiars).

Pagès Editors també sosté el retorn del jove Ramon Usall a la ficció, amb Seixanta-vuit, la segona història del detectiu Rafel Rovira després del títol que va publicar el 2008 amb Tots els camins porten a Romania. En aquest cas, Rovira marxa a París a intentar localitzar l'home que va deixar plantada a l'altar la seva professora de francès en el marc de la revolta del maig del 1968.

L'editorial Fonoll presenta una nova edició, ampliada, del popular Lo diccionari lleidatà, obra de Robert Masip, Ferran Montardit i David Prenafeta. Es tracta de la tercera entrega del diccionari de tant d'èxit que, en clau d'humor, reivindica i promou la parla lleidatana. L'editorial garriguenca també aposta per una nova entrega de Sóc de l'oest, el llibre del Postu, el personatge anònim nascut a les xarxes socials i que també fa una reivindicació divertida i solidària del caràcter i la parla lleidatana.

En poesia, que és una de les especialitats del segell Fonoll, presenten aquest Sant Jordi l'obra Poesia catalana avui, i en assaig, el recull d'articles de Marc Ceron, Ara que ja sóc gran. Des d'Alcoletge, l'editorial Apostroph va presentar aquest divendres la seva darrera novetat, el recull de relats Contes de terror, fruit de la tancada, l'octubre passat, al castell-palau de Torrebesses de quatre escriptors: Emili Bayo, Jordi de Manuel, Empar Fernández i David Marín, així com la novel·la policíaca Memòria d'un crim, d'Alexandra Cuadrat, la Guia del Quixot per les terres de parla catalana i les experiències reals del sacerdot exorcista Juan José Gallego, Cara a cara con Satanás, obra de la periodista Teresa Porqueras.

Dos dels autors que publiquen els contes de terror de Torrebesses publiquen també novel·la en editorials barcelonines: Emili Bayo presenta Tan tuyo como tu muerte, amb l'editorial Versátil, i David Marín, Ciutat fantasma, amb Llibres del Delicte. Aquesta editorial també posarà aquest Sant Jordi a les parades de Ponent el recull de relats Assassins de Ponent, coordinat per l'escriptora Ramona Solé, que també presenta novetat dins del recull de gènere de fantasia Bestiari.

La premsa local s'uneix a la diada, com ja és tradicional, repartint llibres entre els seus lectors. Aquest any, el diari Segre presenta l'original El Pirineu fa 60 anys, escrit per la periodista Roser Banyeres i amb documentació fotogràfica de Jaume Barrull i Jordi Rulló, en el qual es ressegueix el viatge que va fer fa seixanta anys l'escriptor Josep Maria Espinàs a les comarques del Pirineu. Banyeres ha investigat el making off d'aquell viatge d'Espinàs, entrevistant alguns dels protagonistes i recollint diverses anècdotes –les més divertides i interessants– d'aquell viatge, oferint un nou retrat del Pirineu de mitjans de segle XX. La Mañana, per la seva banda, ofereix Enginyers i regants, un treball històric sobre la construcció del canal de Catalunya i Aragó, a cura de Josep Joan Mateu González.

LES XIFRES

61
novetats
presenta l'editorial Pagès aquest Sant Jordi, a les quals s'uneixen les dels altres segells ponentins.
142
estands
de llibres, roses i altres productes estaran presents avui als carrers de la ciutat de Lleida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA