cultura

festes i tradicions

sant jordi

Pluja d'autors locals per a una tria de proximitat

La creativitat literària del Maresme torna a mostrar múscul per Sant Jordi

Són l'alternativa sense complexos als escriptors i les obres amb més ressò

Una quarantena llarga de títols nous amb segell del Maresme es podran trobar avui als carrers i places de la comarca. La producció literària dels escriptors de proximitat creix any rere any igual que ho fa l'oferta de gèneres que vol atreure l'atenció d'aquell públic que fuig de les novetats més mediàtiques i para atenció a llibres que amaguen una gran història. Com és habitual, la capital de la comarca suma el major nombre de novetats d'aquest Sant Jordi encapçalats un any més per l'autora Care Santos i la seva Mitja vida, premi Nadal 2017 destinada a ocupar un dels primers llocs de la llista de més venuts. També hi trobem la inevitable relació amb la festa major de Les Santes, aquest any amb un vessant solidari. Gemma Pont i el seu Fem Santes, llibre per guixar. Seguint en l'àmbit infantil la veterana autora Lola Casas estrena obra amb Mentides?. I canviant totalment de registre apareixen el relat polític de Miguel Guillén Podemos-Izquierda Unida. Del desamor a la confluencia; el compromís de gènere de Bel Olid Feminisme de butxaca o la novel·la La filla del drapaire, de Pep Bertran. A Mataró tampoc podia faltar un recull de fotografies com ara Mataró desaparegut. Carrers i paisatges, de Nicolau Guanyabens, entre altres novetats.

Més gèneres

L'autora argentonina Emília Illamola explica les vivències de Jaume Almirall i Joana Borràs a Cabrils, São Paulo, Barcelona. Un amor pendent. Arenys de Mar és un altre dels municipis amb acumulació de llibres acabats de sortir del forn coincidint amb Sant Jordi. Entre els títols n'hi ha de dedicats a la història, com ara el de Jordi Bilbeny, La data de naixement d'en Colom. Maria Teresa Quintana signa De cor a cor i Magda Bertran, el recull de relats Història certa dels Set cels i dels inferns que s'hi amaguen. D'altra banda, Pep Quintana i Ignasi Massaguer, amb il·lustracions de Mònica Doy, presenten la tercera entrega d'El retorn dels gegants i, també dins el gènere de literatura infantil, l'arenyenca Nathalie Pons explica la història des d'una altra òptica d'un dels personatges més malvats dels contes a La veritable història del llop.

Des de Canet ens arriba el catàleg en forma de llibre editat pel Centre d'Estudis Lluís Domènech i Montaner Domènech i Montaner i les Bases de Manresa. A la recerca de la Constitució Catalana o també el viatge al Canadà transformat ara en volum de Maria Rovira 13 mesos. Més al nord, Pineda de Mar aprofita també Sant Jordi per presentar un recopilatori de fotografies sota el títol Pineda en imatges, a càrrec de Raimon Miranda i Joan Legaz Pons. Lux mundi és la primera novel·la de qui va ser gerent de l'Ajuntament de Pineda, Diego J. Fernández amb pròleg del mediàtic filòsof resident al municipi Eduard Punset.

Al Baix Maresme, la collita també és prou àmplia. El premianenc Rafael Vallbona ha escrit la novel·la negra Tros; David Grau ens proposa un relat de ficció a El defensor de les bruixes i Montse Assens i Anna Riaspau comparteixen el poemari El bes de la nit. Finalment, el Masnou ha apostat fort per les seves arrels i ha editat el primer llibre sobre la seva història. Història contemporània del Masnou és obra de la historiadora Rosa Toran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol