cultura

festes i tradicions

sant jordi

Lectors de la lleixa de sota

Els títols de literatura infantil i juvenil aquest any ja s'han venut molt els dies previs a la diada de Sant Jordi

Les llibreries especialitzades Al·lots, Casa Anita, La caixa d'eines... han venut molt

La diada de Sant Jordi té la capacitat de sorprendre'ns anant cada any cap a més. El centre de Barcelona, en concret passeig de Gràcia, Rambla de Catalunya, la Rambla, plaça de Catalunya, Portal de l'Àngel i, amb menys densitat de gent, el passeig de Sant Joan, estan gairebé tot el dia plens com un ou. Com un de 73 o 74 rovells.

Les parades de llibres són inaccessibles segons qui signa. I si no hi signa ningú, també és difícil acostar-s'hi. Els venedors de roses d'abril (que en algun cas pretenen vendre a preu de Morena de la serra), benèfiques, solidàries o lucratives, tant és, apareixen a cada xamfrà.

A les 11 del matí, a la cantonada de Pelai i plaça Catalunya, ja no es podia accedir a la zona de firmes per la cua de lectores esperant Elisabet Benavent, una autora valenciana amb un parell de novel·les eròtiques per a dones. Anem necessitats.

Però la cerca del dia estava orientada a l'altra extrem literari, el de les obres per a nens i joves. La dels lectors que trien i remenen en els prestatges més baixets. S'hi podia entrar, amb una mica de paciència, a les llibreries especialitzades en literatura infantil i juvenil, com ara l'Al·lots de Consell de Cent, la Casa Anita de Gràcia, l'Abracadabra del Born, La Caixa d'Eines del carrer Aragó...

Paula Jarrín, d'Al·lots i comissària de la delegació catalana i balear a la recent fira de Bolonya, va comentar, entre recomanació i recomanació a nens, pares i mares, que “altres dies de Sant Jordi la llibreria ha estat així de plena, però aquest any hi ha hagut més vendes al llarg dels dies previs”. Una tendència confirmada per la resta de llibreries, també de les generalistes. Podria ser per un prematur Efecte Bolonya? “No ho sé, pot ser”, va admetre Jarrín aixecant les espatlles de manera expressiva.

Visita als hospitals

En aquest sentit d'avançar-se al Sant Jordi, el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (Clijcat), esperonats per l'escriptor Jordi Sierra i Fabra, va organitzar els dies 19, 20 i 21, i per novè any consecutiu, la visita d'una vintena d'autors a nou hospitals catalans i un de València.

Alguns dels que van visitar els nens i joves ingressats per regalar-los llibres dedicats són Joaquim Carbó, Carme Solé Vendrell, Maria Carme Roca, Àngel Burgas, David Nel·lo, Teresa Duran, Pau-Joan Hernández, Maria Espluga, Josep L. Badal...

A la tarda, tot i que els carrers encara eren plens com la famosa cruïlla de Shibuya, a Tòquio, les vendes van perdre la força del matí. Ja no hi havia tants nens i els que es veien eren dels que van en cotxet.

Un altre any Sant Jordi ha estat una festa cultural, cívica, acolorida, viva, familiar. Ara fem números, posem pegues, però sense patir gaire, que l'any vinent tornarà a créixer en tots els aspectes. Tant si a la ciutat li queda marge d'elasticitat com si no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona