cultura

festes i tradicions

sant jordi

La diada del sant tornem-hi

Xavier Bosch, Carles Capdevila i Pilar Rahola encapçalen la llista dels autors més venuts per Sant Jordi també a Girona

El bon temps i el festiu fan preveure una de les millors campanyes al sector dels últims anys

Sant Jordi és el dia mundial de l'anti-sorpresa. Vols trobar-te algú? El trobes. Vols evitar-lo? També. Vols saber quins són els llibres que es venen més? Apunta: Nosaltres dos, de Xavier Bosch; La vida que aprenc, de Carles Capdevila, i Rosa de cendra, de Pilar Rahola. Si insisteixes una mica, t'amplien la llista amb La senyora Stendhal, de Rafel Nadal; Els vells amics, de Sílvia Soler, i Bonastruc, el jueu, de Miquel Fañanàs. I para de comptar. La resta és el marge de cortesia que cada lector es concedeix a si mateix per escollir entre, posem-hi, dos-cents mil títols més que no sortiran a cap rànquing, ni falta que els fa. Sant Jordi ja és això: una espècie de dia de la marmota que han après a a agafar-se amb resignació fins i tot els puristes més estirats, com ara la lectora que a Girona, veient-me interrogar els llibreters, gentilment m'informa que el llibre de Capdevila ja està exhaurit al migdia de quasi totes les parades, però m'aclareix de seguida, com si es tragués borró de la brusa, que no hi té cap interès, que ella venia a buscar l'últim de la Yasmina Reza.

La repetició forma part del joc; així doncs, relaxem-nos i aprofitem que l'únic element aleatori de la diada ens ha regalat un anticicló esplendorós. Perquè fins i tot allò que els llibreters continuen definint d'atípic o imprevisible s'ha convertit en un clixé. Per exemple, no n'hi ha cap que, després de cantar-te els títols amb més sortida, no afegeixi, prudent: “Però la cosa està sent molt repartida.” La cosa, per als qui no hi estiguin iniciats, és aquella corona que abans santificava un autor destacat i que ara comparteixen amistosament els caps de cartell dels principals grups editorials. Aquesta fraternitat d'equip, que es treballa des de fa setmanes, és la que evita la temuda sorpresa i permet que tots tornin a casa mitjanament contents. Perquè, si no, com s'entén tanta unanimitat? No només entre els autors en llengua catalana, sinó també entre els més venuts en castellà, que a Girona, com a la resta del país, van ser Patria, de Fernando Aramburu; Tierra de campos, de David Trueba, i El laberinto de los espíritus, de Carlos Ruiz Zafón, amb un petit marge de llibertat (per dir-ne d'alguna manera) per alternar-hi tot darrere Dolores Redondo, Elena Ferrante i Javier Cercas. La gran novetat: aquest serà un dels santjordis més multitudinaris i lucratius dels últims anys.

Multituds a la Rambla i a la plaça Catalunya

X.C

El factor dominical i el bon temps es van aliar per omplir la rambla de la Llibertat i la plaça Catalunya de Girona amb un públic encara més multitudinari que el dels últims anys, ja des de primera hora del matí i, gairebé sense interrupció, fins al vespre. La Policia Municipal de Girona va tallar tots els accessos a la zona, controlats amb els seus vehicles, entre les 8 del matí i les 10 de la nit. Els dos dies anteriors també va haver-hi restriccions del trànsit a la plaça de Catalunya, de les 4 de la tarda a les 3 de la matinada, pels concerts del festival Strenes.

Premis de l'ADAC

A la plaça de Catalunya es van concentrar, un any més, els partits polítics, les entitats, els equips de futbol, els estudiants que venien roses i llibres per al viatge de final de curs i, evidentment, l'Ateneu d'Acció Cultural, l'ADAC, que sempre aprofita Sant Jordi per recollir vots per al seu Premi a la Normalització Lingüística i Cultural, que aquest any arriba a la 31a edició i que es lliurarà el 2 de juny a l'Auditori Irla. Els candidats del premi a una persona són Francesc Ribera Titot, Roser Capdevila, Isona Passola i Jordi Taurinyà, i els del premi a una entitat o empresa són Editorial Gavarres, la Fal·lera Gironina, l'associació de passatemps L'Oci i la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL). Les votacions continuen obertes per internet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA