Cultura

Relatar Cortázar

Un còmic repassa els episodis de la vida d'un dels autors que van formar part del ‘boom' literari llatinoamericà

L'obra té un variat estil gràfic que evoluciona segons l'etapa de la vida de l'escriptor

“No en soc un expert, però m'interessa la novel·la gràfica; no s'ha de considerar literatura menor. Només per la seva funció com a porta a la lectura, té un valor incalculable.” Això ho explica l'escriptor Jesús Marchamalo (Madrid, 1960), que va rebre l'encàrrec de l'editorial Nórdica d'escriure el guió d'una biografia en còmic de l'escriptor argentí Julio Cortázar. El seu nom va ser l'escollit pel fet de ser coneixedor de l'autor de Rayuela i per haver comissariat dues exposicions sobre el que va ser un dels protagonistes del boom de la literatura llatinoamericana. Pel que fa a fer un guió de còmic, però, la seva experiència era nul·la, fet que ha condicionat en positiu el resultat. Marchamalo escrivia les indicacions del que volia explicar sense especificar ni el nombre de vinyetes ni gairebé el diàleg. “Jo li enviava un parell de folis per capítol, amb unes idees sovint molt abstractes”, diu Marchamalo. Aquests guions poc ortodoxos haurien pogut ser un entrebanc per al jove dibuixant català Marc Torices (Barcelona, 1989), però finalment van esdevenir un repte que el jove autor va resoldre amb solucions molt creatives i innovadores. Torices, que es va comunicar amb el guionista bàsicament per correu electrònic, ha utilitzat el recurs de fer evolucionar el dibuix segons les tendències de l'art del segle XX en cadascuna de les etapes vivencials de Cortázar. El resultat és un grafisme molt variat.

El relat recull un ampli ventall de moments i experiències de l'escriptor argentí, nascut a Brussel·les (1914) i nacionalitzat francès com a acte de rebuig a la dictadura que hi havia al seu país. Cortázar era fill d'un diplomàtic que va abandonar aviat la família. El llibre mostra la seva afició al jazz i als viatges, i la seva relació amb personatges com ara García Márquez, Fidel Castro, Carlos Fuentes i Francisco Ayala, el seu vincle amb el sandinisme. El llibre parla també de les dones de la seva vida: Aurora Bernárdez, que va estar amb l'escriptor en dues èpoques diferents; Ugné Karvelis, i Carol Dunlop. També reflecteix els problemes de salut que va tenir l'escriptor, que el van portar a la mort als 69 anys a París.

En la presentació de l'obra, el guionista Jesús Marchamalo va citar l'entrevista que li va fer Joaquín Soler Serrano per a Televisió Espanyola, circumstància que queda reflectida gràficament en l'obra.

El 29è Jazzèbre estableix més ponts que mai

El festival musical de Perpinyà arrenca demà amb una programació que inclou concerts a Girona i el Pertús

Girona
 

L’Espai Ter torna a apostar fort per les arts escèniques

Torroella de montgrí
 
Joaquín Díez-Cascón
Fundador i director de la fira d'art Swab, que celebra la seva desena edició

“Els col·leccionistes primerencs han tornat”

barcelona
 

Una seixantena d’obres aspiren al 50è Bertrana

Girona
 

Protesta per demanar Santa Tecla als barris

tarragona
 

El Braç de Santa Tecla reparteix 2.000 racions

tarragona
 

La Mercè suma accions interactives al parc de la Trinitat, que amplia horari

BARCELONA
 
Música

Jazz intimista a la Fundació Valvi

 
TORELLÓ

Obeses enceta la temporada al teatre Cirvianum