cultura

cicle de concerts a l'auditori

De l'antiga al segle XXI

Gustavo Dudamel, Jordi Savall, Lang Lang, Daniil Trifonov i Xavier Sabata participen en els diferents cicles de l'Auditori, amb l'estrena mundial de 18 obres

Sampler Sèries estrenarà a l'Estat ‘In Vain', de G.F. Haas, considerada un clàssic del segle XXI

A banda del concert especial que oferiran Gustavo Dudamel i la Filharmònica de Viena (14 de gener 2018), per al qual pràcticament no queden entrades, les diferents temporades de L'Auditori de Barcelona per al curs vinent (Antiga, Cambra, Sampler Sèries, Amplificats, Escenes, la Banda Municipal de Barcelona, el Servei Educatiu i el Museu de la música) tenen la voluntat d'oferir propostes úniques i d'una gran qualitat artística: “El nostre projecte artístic ens acosta a altres grans equipaments europeus”, sostenia ahir Joaquim Garrigosa, director de L'Auditori. La programació és variada i eclèctica, i inclou dates assenyalades, com ara la lectura que farà Jordi Savall de la Passió de Sant Marc (22 març del 2018), el debut a Barcelona de la mezzosoprano Vivica Genaux & Les musicions du Louvre Händel vs Porpora (26 de novembre 2017) i el retorn de Robert King & The King's Consort, aquest cop amb The coronation of King George (18 de gener 2018). Tot això dins el cicle Música Antiga.

En el de Cambra, destaca la presència de tres dels pianistes més importants del moment, Daniil Trifonov, Yuja Wang i Lang Lang (aquest darrer amb un repertori d'Albéniz, Granados i Falla), i també d'instrumentistes com ara la violinista Patricia Kopatchinskaja, el violoncel·lista Andrei Ionita i l'oboista espanyol Lucas Macías.

El Quartet Casals celebrarà el seu vintè aniversari amb la interpretació de la integral dels quartets de Beethoven en sis concerts, un programa que també oferirà en primícia a la Schubertíada de Vilabertran aquest estiu. Amb aquest festival empordanès també han organitzat un cicle de lied amb quatre concerts, el primer dels quals amb el multipremiat Ilker Arcayürek (25 d'octubre 2017). Un altre dels esquers de la temporada de cambra és el concert que protagonitzarà el contratenor Xavier Sabata, que s'enfrontarà al Winterreise de Schubert, una composició interpretada habitualment per un baríton (17 de maig 2018).

Sampler Sèries veurà el debut a Barcelona d'una de les millors orquestres de música contemporània del món: el Klangforum de Viena. Sota la batuta d'Emilio Pomarico oferirà el que ja està considerat un clàssic del segle XXI, In Vain, de G.F. Haas (8 de febrer 2018). Amplificats i Escenes aposten per la creació amb cinc propostes innovadores. Els Revisitings, que projecten una nova mirada sobre clàssics, versaran sobre obres com Jesus Christ Superstar, OK Computer, de Radiohead, o bé Somnis, de Ravel, amb compositors com ara Toni Vaquer, Ramon Prats i Jordi Matas. “Volem que l'any vinent aquests compositors s'impliquin també i componguin per a l'OBC”, va explicar Robert Brufau, director de programació de L'Auditori.

Per tal de promoure la creació, la figura d'artista resident desapareix en favor de la de compositor convidat. Aquest any serà Octavi Rumbau, que ha treballat amb el ballarí i coreògraf Albert Quesada en l'obra It's time, qui obrirà el cicle els dies 27, 28 i 29 d'octubre 2017.

El pressupost destinat a aquests cicles és d'1,6 milions d'euros. A banda hi ha l'Educatiu (1,3 milions), que aquest any estrena Zoom. Dies de músic, sota la direcció de Cesc Gelabert amb la JONC.

Savall dirigirà la creació de la Jove Capella Reial

El Festival Emergents, una plataforma per als nous talents que ha començat aquesta temporada i que s'ampliarà amb la música antiga la vinent, crearà la Jove Capella Reial de Catalunya, capitanejada pel mestre Savall. “Servirà per a treballar amb el planter, que després donarà els músics que integraran la Capella Reial de Catalunya”, va explicar ahir Brofau. Es tracta d'un projecte que tindrà continuïtat i serà “una de les tres potes que articularan el llegat de Savall”. La Jove Capella debutarà amb un concert dedicat al primer gran compositor del barroc català, Joan Cererols. També s'afegeix al cartell l'ESMUC Ensemble, amb un doble concert, una primera part de Xenakis i una segona, el free jazz amb el pianista Agustí Fernandez.

Pel que fa a la Banda Municipal de Barcelona, que darrerament ha guanyat en presència i espectadors, oferirà una temporada de dinou concerts. “Volem tocar sobretot obra original escrita per a banda, i no tants arranjaments”, exposava Ramon Xicola, director tècnic de la banda. Torna el compositor valencià Ferrer Ferran (Peter Pan. Suite simfònica), però també interpretaran programes al voltant de Gershwin, Bernstein, Grieg, Xostakòvitx, Khatxaturian (Spartacus Suite), així com música de cinema amb El senyor dels Anells, de Johan Meij. Per Cap d'Any oferiran un concert extraordinari: El llac dels cignes, sota la batuta de Salvador Brotons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA
CrÒNICA

Un Sant Jordi fred, però esplendorós

TEATRE

La Perla 29 incorpora un ‘Zoo de vidre’

BARCELONA
CRÒNICA

Banyoles, lectora i novel·lada

crònica

Diada radiant en el retorn a l’essència

crònica

Una sola música que tothom balla com vol