cultura

Cultura

El PDeCAT acorda amb Podem, ERC i PSOE demanar la rebaixa de l'IVA del cinema al 10%

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, vol “pressionar” al PNB i C's perquè se sumin a la demanda

El PDeCAT ha acordat amb Podem, ERC i el PSOE presentar una esmena conjunta als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per demanar la rebaixa de l'IVA del cinema del 21% al 10%, i volen “pressionar” al PNB i C's perquè se sumin a la demanda. El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, ha explicat que l'esmena surt de les trobades que han mantingut amb el sector del cinema, a nivell català i de la resta d'Espanya, després que el govern espanyol accedís a rebaixar l'IVA cultural per al teatre, la dansa i els toros, però no per al cinema.

“Això discrimina els consumidors de cinema, no només en relació a la resta de consums culturals, també en relació a la resta d'Europa, on existeixen polítiques públiques de suport al cinema que inclouen IVA reduïts”, ha sostingut. Per a Campuzano, és imprescindible que el PNB i C's donin suport a la iniciativa, i que els consumidors culturals del cinema tinguin una oferta econòmicament més assequible per anar a les sales”.

Després de constatar la posició “tancada” que té el PP respecte a aquesta qüestió, Campuzano ha explicat que el sector del cinema va demanar al seu partit que presentessin l'esmena donat el poc èxit que van obtenir dels contactes que van mantenir amb els bascos i els del partit d'Albert Rivera.

La intenció de la formació és treballar per convèncer a tots dos sobre la necessitat que secundin l'esmena i aprofitaran el debat en comissió dels comptes per insistir en això. A més, Campuzano ha assegurat que la rebaixa de l'IVA del cinema al 10% era un compromís electoral de C's: “De moment s'han desfet d'aquest compromís”.

“Creiem que defensem una causa justa, que és europea i va a favor de la cultura”, ha resolt el portaveu del PDeCAT al Congrés, tal com es recull a l'esmena, que destaca que la tramitació dels PGE és un moment idoni perquè el sector torni a reivindicar l'aplicació del tipus reduït de l'IVA a les entrades de cinema.

Un 54% d'adeptes

En el document recorden que l'Enquesta d'hàbits i pràctiques culturals a Espanya 2014-2015 de l'Institut de Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA) conclou que veure una pel·lícula en pantalla gran és l'activitat cultural favorita dels espanyols amb més d'un 54% d'adeptes del total de la població. També adverteixen que imposar el tipus general de l'IVA a les entrades de cinema no té parangó als països europeus de l'entorn.

Aquesta mesura ha comportat una pèrdua constant de públic, un increment de persones que accedeixen il·legalment a pel·lícules d'estrena a través de webs pirates, una pèrdua d'ocupacions derivada del tancament de 400 pantalles des de 2012, i una baixada substancial d'ingressos per al sector.  

A més, creuen que un IVA del 21% suposa una barrera per als ciutadans a l'hora de poder accedir a la cultura quan, segons la Constitució, “és obligació dels poders públics promoure i tutelar l'accés a la cultura dels ciutadans”, i consideren que es contravé recomanacions de la Comissió de Cultura i Educació del Parlament Europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda