Lletres

la crònica

Aurora Bertrana: viatjant contra corrent

Aurora era una dona extravagant i carismàtica. L'any 1930 el poeta Àngel Pons i Guitart la va descriure com una “dama que estava ben lluny de la xocolata amb melindros i el seu temperament era fort i picant com la mostassa alemanya”.

Dimecres passat, el cicle Prudenci i Aurora Bertrana, vida i obra, organitzat per l'Escola Municipal d'Humanitats de La Mercè amb motiu de l'Any Bertrana, va presentar la primera conferència sobre l'escriptora. Aurora Bertrana: una vida de novel·la, a càrrec de Neus Real, doctora en filologia catalana i professora a la UAB, va parlar de la vida d'Aurora, filla de Prudenci Bertrana, i el seu caràcter rebel.“Era una dona sense pèls a la llengua”, diu Real.

De la seva vida en destaca la seva passió per la música, l'escriptura i els viatges. A diferència del seu pare, que no va sortir mai de Catalunya, Aurora era una dona inquieta que necessitava viatjar per sentir-se viva. L'any 1925, quan es va casar amb l'enginyer Denys Choffat, va tenir l'oportunitat de viatjar a l'illa de Tahití, on va viure tres anys, i a la Polinèsia. El 1932 escriu Paradisos oceànics, un llibre en què descriu la vida i els costums de la societat indígena. “Va ser un escàndol per l'època perquè parlava obertament de la llibertat sexual”, diu Real. “Deia que se sentia més a prop de les indígenes mig nues que no pas de les esposes burgeses dels companys del seu marit.”

Compartia amb Prudenci el seu caràcter independent incapaç d'adaptar-se als convencionalismes de l'època. No s'identificava amb la burgesia catalana ni amb la figura de la dona delicada i aristotèlica. Real considera que Aurora augurava el que seria un canvi en el model d'intel·lectualitat femenina. “Tot i així, no la podem veure com una feminista; o almenys, com una representant del feminisme que coneixem ara”, aclareix. Els seus escrits, tacats d'humor i ironia, amagaven un to de protesta. Respiraven un aire de llibertat absoluta que Aurora només aconseguia viatjant.

Avui Mariàngela Vilallonga, coordinadora del cicle, parlarà sobre la seva trajectòria literària a Aurora Bertrana: de la literatura de viatges a les memòries (19 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen