Teatre

teatre

La tragicomèdia s'apodera de la decadent ‘Pensió Edèn'

La companyia gironina Estat Particular presenta el seu primer espectacle, dirigit per Pep Vila, amb sis funcions a La Planeta

Els personatges, crepusculars, són els pilars de l'obra

Hi ha llocs on el temps sembla que resta embalsamat. I, amb ells, els personatges que l'habiten. Com a la Pensió Edèn, un establiment que mai no ha tancat ni un dia, ni per defunció ni per bateig, i on la porta continua oberta, malgrat que el futur fa temps que li va girar l'esquena, sobretot des que la nova carretera el va arraconar una mica més de la resta del món.

Allà, com nàufrags que campen sense un destí concret, hi resten aïllats una sèrie de personatges que recorren les estances capficats en els seus assumptes, dèries i fòbies, obsessionats amb els quefers diaris. Un anar i venir d'entrades i sortides que són el pilar del primer espectacle que porta a terme la companyia Estat Particular, coproduït per Mithistòrima Produccions i la Sala La Planeta. Sota el títol inequívoc de Pensió Edèn, l'actor i clown Pep Vila ha construït un nou món propi, un llenguatge lligat a la figura del clown i on els personatges campen per fer-se seu l'espai escènic.

L'espectacle parla d'uns personatges tancats i encasellats en un univers decadent del qual no poden sortir. Allunyant-se de la dramatúrgia clàssica, en què la història avança cap a un final, explica Pep Vila: “Utilitzem l'humor per ensenyar la part més tràgica de nosaltres mateixos, una barreja entre el drama existencialista i el clown més imbècil, un joc que bascula entre la tragèdia i la comèdia.” I el director subratlla: “El material que utilitzem és simple, posem els personatges dins un seguit de situacions quotidianes i intentem que l'acció més insignificant es converteixi en un conflicte extraordinari.”

Estrena i més funcions

L'estrena de l'espectacle tindrà lloc al llarg dels dos pròxims caps de setmana a la Sala La Planeta. Concretament, demà i dissabte i els dies 19 i 20 de maig a les 21 h, i aquest diumenge i el 21 de maig a les 18 h. Pròximament, l'obra també es podrà veure a Celrà (17 de juny), Porqueres (25 de juny), la Fira del Circ de la Bisbal d'Empordà (15 de juliol), el Fast Festival (21 de juliol) i Castelló d'Empúries (4 d'agost).

La premissa: els personatges, els protagonistes

La gènesi de Pensió Edèn va sorgir amb els tallers d'imbecil·litat que impartia Pep Vila als actors Carme Gifre, Anna Turró, Miquel Noguer, Carles Amalrich i Ángeles García. D'allà va sorgir la particular evolució de l'obra, amb una sola premissa: els personatges serien els protagonistes absoluts de la història. Cada actor tenir com a propòsit la recerca individual de cada personatge, a continuació es definia l'espai on es movien i com s'establien les relacions dels uns amb els altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona