Patrimoni

municipal

museus

Besalú exposa la seva història

El municipi estrena un centre d'interpretació amb materials d'entre l'època ibèrica i el segle passat

El vell projecte besaluenc de disposar d'un espai museístic per exposar-hi els materials que expliquen la història del municipi, del qual ja parlava l'Ajuntament en la dècada dels noranta, s'ha fet realitat: divendres s'inaugura el centre d'interpretació Espai Besalú als baixos de la Cúria Reial. Es posa fi d'aquesta manera al fet paradoxal que un dels pobles que han generat més restes arqueològiques i documentació no tingués el seu propi museu.

L'Espai Besalú conté vitrines amb mostres dels materials desenterrats en diverses campanyes arqueològiques, els més antics dels quals són d'època ibèrica (unes urnes funeràries de can Barraca, dels segles VIII i VII aC). El discurs museogràfic, coordinat per l'historiador Joan Frigola, segueix amb peces d'època romana procedents de la vil·la de Can Ring (des d'un amulet amb forma de fal·lus fins a una sivella, passant per un xiulet elaborat a partir d'un os i fragments de pintura mural) i, per descomptat, per l'edat mitjana, quan Besalú va viure els anys més brillants (destaca una estela jueva del segle XI procedent de can Bellsolà). En unes altres vitrines s'hi poden veure documents d'especial rellevància (el més antic, del segle XIII, i el més modern, del 1936) i una selecció de monedes vinculades amb la vila, com ara un dírham d'Al-Andalus d'entre els segles IX i XII. En total, s'exposen 18 documents, 29 monedes i 55 peces, procedents de diferents museus i del Servei d'Atenció als Museus (SAM) de Pedret. Completen l'Espai Besalú uns plafons en què se sintetitzen les diferents èpoques històriques, els personatges més rellevants que ha donat la vila (la comtessa Ava, el comte Bernat I Tallaferro, en Boquica...) o fotografies antigues. Està previst que l'espai es completi amb un audiovisual, va indicar ahir la regidora de Cultura, Anna Madroñal. El nou equipament, que per a l'Ajuntament ha suposat una inversió de 22.000 euros, a l'estiu estarà obert de dimecres a diumenge. A l'hivern només estarà obert els caps de setmana, però es podran concertar visites de grups per als dies feiners.

La inauguració tindrà lloc divendres al vespre, presidida pel president de la Generalitat.

LA DATA

VIII aC
és el segle
al qual corresponen unes urnes funeràries, que són els materials més antics que s'hi exposen.

LA XIFRA

102
objectes
es mostren a l'Espai Besalú, entre peces arqueològiques, monedes i documents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats