Música

festival musical

Palamós serà la seu del primer festival de cobla

El nou festival combinarà propostes tradicionals i innovadores

Hi actuaran Roger Mas, Cris Juanico, Jordi Molina, la Bisbal Jove, Los Gazpacho i Biflats

Palamós, una localitat amb una llarga i arrelada tradició en el món de la cobla i la sardana, serà la seu del 29 de juliol al 6 d’agost de la primera edició d’ Amb So de Cobla , el Festival de Cobla de Catalunya, que es va presentar ahir al matí a la seu dels serveis territorials de Cultura a Girona amb una petita actuació de Biflats: una de les formacions que actuaran en aquest festival únic a Catalunya i, per extensió, al món, i que representen la voluntat de mostrar les múltiples possibilitats creatives de la cobla i els seus instruments, combinant “herència i futur, patrimoni i creativitat”. El nou festival està organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat, l’Ajuntament de Palamós i l’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, amb el suport de la Diputació de Girona i la col·laboració, entre altres entitats, de la Confederació Sardanista de Catalunya. L’empresa DDM Visual s’encarrega de la producció del festival, codirigit pels músics Pau Marquès i Adrià Bauzó, que neix amb un pressupost de 80.000 euros.

“El nostre objectiu és intentar generar nous públics per a la cobla, que és encara una gran desconeguda. Volem ampliar els límits d’aquesta increïble formació que és la cobla, que més que una formació per a nosaltres és un so determinat que forma part del patrimoni català”, va explicar Bauzó, acompanyat a la taula pel director dels serveis territorials de Cultura, Francesc Ten; el ponent de Cultura de la Diputació, Albert Piñeira, i l’alcalde de Palamós i el director general de Cultura Popular de la Generalitat, que es diuen tots dos Lluís Puig. Com va recordar el director general, aquest festival neix coincidint amb l’Any Pep Ventura –“ell també va ser un transgressor radical i avantguardista”– i mostra l’alt nivell que estan assolint els músics de cobla actuals gràcies a iniciatives com ara la introducció del fiscorn en els conservatoris. “Hi ha hagut un canvi mental: les cobles han passat a generar un discurs artístic i a ser productores d’espectacles, com les formacions d’altres estils”.

Amb So de Cobla parteix d’algunes activitats que ja es feien tradicionalment a Palamós –el 49è Aplec de la Sardana i el 17è Concert de la Costa Brava / Memorial Ricard Viladesau que, coordinat per Francesc Sánchez Carcassés, és l’única activitat de pagament del festival– i suma tota una sèrie de propostes innovadores. El concert inaugural serà també la primera producció pròpia del festival: Cris Juanico, que està preparant un recopilatori de la seva àmplia trajectòria, ha acceptat el repte de presentar alguns dels seus clàssics amb Ja T’ho Diré i en solitari, acompanyat pel seu quartet habitual i un quintet de corda, amb tenora, tible, flabiol, trompeta i fiscorn.

Roger Mas reprendrà la seva col·laboració amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona en un concert que inclourà alguna novetat preparada expressament per a l’ocasió, com ara un homenatge a Pep Ventura.

En la Nit Jove s’han programat les dues propostes més festives, totes dues impulsades per músics gironins: la trobada entre el grup de rumba Los Gazpacho amb la Cobla Bisbal Jove (De copblas) i Biflats, que presentarà els temes del seu trepidant primer disc, Catalan fanfare!, en el qual la cobla assimila sonoritats balcàniques, llatines i mediterrànies.

La Cobla Bisbal Jove i l’actor David Planas portaran a Palamós el seu espectacle familiar Tututs!!!, i el músic blanenc Jordi Molina presentarà Matèria del temps, un projecte artísticament molt ambiciós al voltant de la tenora i l’art de Tàpies. I finalment tindrà lloc una ballada de cloenda amb la Cobla Baix Empordà.

LES FRASES

És un autèntic orgull poder acollir aquest festival: un projecte seriós que segur que serà un èxit
Lluís Puig
ALCALDE DE PALAMÓS
Tots els aplecs de Catalunya són festivals de cobla, però aquest és el primer festival amb so de cobla
Lluís Puig
DIRECTOR GENERAL DE CULTURA POPULAR DE LA GENERALITAT
Tenim molts festivals, uns quants d’estratègics, però no en teníem cap de cobla i s’ha omplert el buit
Albert Piñeira
VICEPRESIDENT I PONENT DE CULTURA DE LA DIPUTACIÓ DE GIRONA

Un curs amb sis autèntics mestres

“El festival Amb So de Cobla vol anar més enllà dels festivals clàssics únicament de difusió i pretén incloure, en ell mateix, les tres potes de la gestió cultural: creació, difusió i formació.” Així s’introdueix el curs Amb So de Cobla, que tindrà lloc al llarg del matí de l’últim dia del festival, el diumenge 6 d’agost, amb la participació com a docents de sis músics de primer nivell: Jordi Gallart (trompeta), Pep Moliner (fiscorn i trombó), Salvador Parés (tible), Jordi Molina (tenora), Joan Bosacoma (contrabaix) i Xavi Torrent (flabiol). Més endavant s’informarà sobre el procediment per participar en aquest curs adreçat a joves instrumentistes, que el mateix dia 6 a la tarda podran posar en pràctica el que han après en una audició.

D’altra banda, el festival té previst fer incursions en altres localitats ja des de la primera edició –portarà Biflats el 14 de juliol a Banyoles i el 3 d’agost a Figueres– i més endavant preveu col·laborar i coproduir amb altres festivals com ara la Fira Mediterrània de Manresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona