Lletres

Art

Molas, l’estudiós de les avantguardes

La mirada del professor, historiador i crític i impulsor editorial Joaquim Molas (1930-2015) sobre les avantguardes literàries catalanes del segle XX protagonitza l’exposició Enemic de gàbies. Joaquim Molas i les avantguardes, que es pot veure fins al 27 d’agost a la sala 4 del Palau Robert de Barcelona. Comissariada per Enric Bou i Jordi Cerdà, la mostra recorre des de la mirada “naïf i desordenada” de Molas sobre les avantguardes, fins a arribar a una concepció més global i clàssica d’aquest corrent.

Molas va dedicar molts anys a l’estudi de les avantguardes amb llibres i revistes de la biblioteca del seu pare, que posteriorment va ampliar amb els coneixements adquirits a la Universitat de Barcelona i Liverpool. “L’objectiu de l’exposició és fer veure que Molas no només era un estudiós, sinó que va tenir una presència activa al carrer”, ha explicat Enric Bou. La mostra s’ha desenvolupat a partir d’abundant material de l’arxiu personal de Molas, que abraçava els moviments literaris i artístics des dels anys seixanta fins al 2006. Bou ha explicat que, per comprendre les avantguardes, Molas sempre va buscar “un referent europeu”, nodrint-se de crítics marxistes i intentant reconstruir l’obra de cada autor en el seu context.

En la comprensió de les avantguardes de Joaquim Molas, la figura de J.V. Foix va ser molt destacada perquè “el va ajudar a sistematitzar el coneixement naïf, donant-li les coordenades” sobre les diferents avantguardes, ja que Foix havia estat amic de creadors com Salvador Dalí, Federico García Lorca i Luis Buñuel.

L’exposició comença amb la reivindicació de Molas d’una literatura transformadora de la realitat social, amb homenatges a Joan Salvat-Papasseit; passa a la seva amistat amb Foix, que li va parlar de primera mà dels manifestos futuristes italians o de La Révolution Surrealiste, i també remarca com Molas va incorporar les avantguardes i l’underground d’autors més joves a les seves classes a la universitat.

L’exposició ja s’ha pogut veure a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, de Vilanova i la Geltrú, on Joaquim Molas va deixar el seu llegat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen