Art

Pedagogia

LaBGC: “Aquestes escoles són un model d’integració”

L’artista alemanya LaBGC treballa en projectes creatius amb els alumnes de les escoles Carme Auguet, Àgora i Josep Dalmau Carles

Creu que podrien ser una referència per a altres països

L’artista alemanya LaBGC està desenvolupant el projecte creatiu La vida que es viu amb els alumnes de tres escoles de diferents barris gironins: Carme Auguet, del Pont Major; Àgora, de Sant Narcís, i Josep Dalmau Carles, de Can Gibert del Pla. Són tres escoles que tenen en comú un tipus d’alumnat multicultural i amb un context social no sempre favorable, i uns equips docents que, amb més imaginació i dedicació que no pas recursos, afronten aquesta situació amb una normalitat que LaBGC considera exemplar: un autèntic model d’integració que aquesta apassionada activista sociocultural creu que s’hauria d’exportar a altres països europeus. “En aquestes escoles gironines els nous alumnes originaris d’altres cultures s’incorporen sense gaires problemes a les aules. Podrien ser una referència per a altres països europeus que estan buscant solucions efectives per incorporar els nens nouvinguts en el sistema educatiu i que no se’n vagin als extrems”, diu LaBGC, nom artístic d’aquesta dona anomenada Barbara que viu a prop de Girona, quan no volta per mig món cooperant en projectes solidaris.

A través de l’Ajuntament de Girona, LaBGC va començar a col·laborar l’any passat amb l’escola Carme Auguet , on va pintar amb els alumnes del centre un gran mural a l’entrada del centre. Amb els nens i nenes del Pont Major, l’artista va estar treballant la figura humana, tal com s’ha anat recreant des de l’art prehistòric, i alguns dels dibuixos fets per la mainada van aparèixer publicats en un ampli reportatge (Die Entstehung der Welt: la gènesi del món) publicat pel diari alemany Frankfurter Rundschau. Després de compartir moltes hores amb l’equip docent de l’escola Carme Auguet –dirigit primer per Pilar de Bolós i ara per Laura Serrats– i amb els seus alumnes, LaBGC també va fer possible que una veïna de Girona, Soledad Rost Crusi, donés al centre un piano, i els alumnes de l’escola van cantar per a ella en un acte d’agraïment. “Pintar amb la Barbara ha estat una experiència molt engrescadora per als nens i nenes, perquè han pogut gaudir d’una pràctica artística real i això té molt valor educatiu”, diu Serrats.

La següent etapa del projecte La vida que es viu tindrà lloc la tardor vinent a l’escola Àgora , que fins aquest curs es deia Mare de Déu del Mont. El centre té com a lema La diferència suma: “Veiem la integració com una cosa normalitzada”, afirma la seva directora, Montse Marquet, acompanyada pel cap d’estudis, Joel Aranda. Els seus alumnes treballaran també amb LaBGC la figura humana, primer amb plastilina i després amb fang: cada alumne i cada mestre faran una figura, en total unes 250 figures que es volen coure en un forn per a ceràmica negra de Quart. Les figures es penjaran de la façana del centre fins a la porta, com si convidessin a entrar en aquesta àgora educativa. “Volíem un projecte fet de cares al barri i integrat en l’entorn, amb la implicació de les famílies i l’associació de veïns”.

A l’escola Dalmau Carles el projecte està previst per a la primavera del 2018. Cadascun dels més de 400 alumnes del centre realitzarà una placa de fang de 20 per 20 centímetres. Després de coure les plaques, en principi també a Quart, s’integraran en un gran dibuix que cobrirà les quatre façanes exteriors, també per compartir l’obra amb el barri. “Quan va venir a visitar l’escola li va agradar molt el nostre projecte i sobretot el fet que barregéssim alumnes de P3, P4 i P5 en algunes franges horàries”, explica la directora, Maria Torrent, que el curs vinent donarà el relleu a Aaron Fortuny, l’actual secretari.

LaBGC també ha encoratjat les tres escoles gironines per demanar a la Unió Europea més recursos econòmics per reforçar i difondre la seva tasca educativa i integradora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA

El festival Flors i Violes espera batre rècords de públic

palafrugell
DANSA

El Mercat convida dues coreografies noruegues a ballar complexes celebracions

BARCELONA
cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA