Art

Cultura

Joc, dansa i cossos

Anna Malagrida, a la galeria Senda; Pedro G. Romero, a l’Àngels Barcelona, i l’obra de Joan Morey, premiada pel Loop, allarguen l’oferta del festival fins al juliol

El festival Loop de videocreació va tancar les portes dissabte, però algunes de les exposicions incloses en la programació, a càrrec d’artistes d’aquí, s’allargaran fins al juliol. N’és un exemple la projecció de l’obra guanyadora del premi de videocreació, que impulsa el mateix Loop, l’Arts Santa Mònica i la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, i que enguany, en la tercera edició del guardó, ha estat per al projecte Cos social [Lliçó d’anatomia], de Joan Morey.

La peça, que es projecta fins al 13 de juliol a l’Espai Balcó del Santa Mònica, mostra una performance, rodada a l’antic amfiteatre anatòmic de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. L’acció recrea una lliçó anatòmica, a la manera de les pintures clàssiques del Renaixement i el Barroc, però hi apareix un osteòpata que actua sobre un cos masculí damunt la taula de dissecció, mentre la càmera i els seus moviments, així com l’equip tècnic, també estan integrats dins de l’escena. “L’equip tècnic fa de mirall de l’espectador”, explica Morey.

Més que una dissecció, la situació que es recrea en el film és d’“observació”, amb un cos que en principi sembla mort. “L’ésser estudiat és un ciutadà i tota l’escena es refereix a la situació de control, vigilància, observació i manipulació que vivim constantment”, aclareix l’artista. La visió de la càmera també és una al·lusió al control que s’exerceix sobre el cos. Morey hi ha afegit dues veus en off, amb textos d’El anti-Edipo, de Gilles Deleuze i Félix Guattari, i el cèlebre text Soc un ull, un ull mecànic, del realitzador Dziga Vèrtov.

Vides entre apostes

Amb una poètica molt diferent, però també amb la imatge com a protagonista, a la galeria Senda es pot veure fins al 29 de juliol el projecte Cristal house, de l’artista barcelonina resident a París Anna Malagrida. A través de fotografies de gran format i vídeo, Malagrida ha retratat l’atmosfera i els personatges que pul·lulen per una casa d’apostes de cavalls de curses, situada davant del Centre Pompidou.

Es dona la circumstància que és la mateixa empresa que gestiona aquest local la que convoca el premi Carte Blanche PMU a un projecte artístic sobre el tema del joc. Malagrida va guanyar el guardó l’any passat amb Cristal house i al setembre el va exposar a la galeria de fotografia del Centre Pompidou. Malagrida es va endinsar durant dos mesos en el local d’apostes i va contactar amb els seus clients habituals, la majoria immigrants. “Un espai així esdevé un lloc de trobada per a molts d’ells, deixant de banda que també hi hagi un problema d’addicció de fons”, explica Malagrida.

La dansa de les espases

Pedro G. Romero, per la seva banda, presenta a la galeria Àngels Barcelona la mostra Máquinas de trovar, en què s’inclou un dels seus últims treballs, Les espases, un conjunt de vídeos que també estan disponibles a través dels dispositius mòbils. L’artista ha demanat a diversos ballarins i performers que s’enregistrin interpretant una dansa amb espases. Al costat, es mostra un projecte antic de l’artista, La sección áurea, del 1990, en què va demanar a una sèrie d’artistes –entre els quals, Pepe Espaliu i Javier Baldeón– que li enviessin una obra inspirada en uns retrats fets per Romero en què ells apareixien amb aura. “Són treballs que no són col·laboratius, sinó una invitació a un joc”, assegura l’artista, que enguany participa en la Documenta de Kassel amb el ballarí Israel Galván i el cantaor El Niño de Elche.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA