Lletres

cultura

premi

El poeta lleidatà Jordi Pàmias guanya el XVII Premi Jaume Fuster

El premi de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) es lliura aquesta tarda

El poeta lleidatà Jordi Pàmias rebrà aquesta tarda el XVII Premi Jaume Fuster, que lliura l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), per l’”excel·lència de la seva obra” i la seva constància, que l’han portat “a ser un referent per a les noves generacions de poetes”.

Nascut a Guissona (Segarra) el 1938, Pàmias va començar a ser conegut després de guanyar el 1972 el premi Joan Salvat-Papasseit per l’obra “La meva casa”, creant a partir d’aquest volum una obra poètica marcada per “la recerca d’un estil propi que es caracteritza per la bellesa expressiva, fruit d’un coneixement profund del llenguatge”.

Al llarg dels anys, ha publicat una vintena de poemaris, entre els quals destaquen “Fantasia per a ús de la gent sàvia”, premi Màrius Torres; “Flauta del sol”, premi Carles Riba; “Àmfora negra”, premi Vicent Andrés Estellés o “Terra cansada”, premi de la Crítica Catalana i Crítica Serra d’Or.

L’editorial Pagès ha publicat tota la seva obra poètica en sis volums i més de 1.100 pàgines.

En declaracions a Efe, Jordi Pàmias ha agraït el reconeixement i ho ha qualificat de “molt valuós”, especialment, “perquè ve dels meus companys de lletres; han estat ells els que m’han escollit i no he estat jo el que m’he presentat al premi, esperant la valoració d’un jurat”.

També creu que s’ha tingut en compte “una trajectòria molt llarga, a la qual he dedicat moltes hores, intentant ser molt exigent”.

Sempre tenint en compte la musicalitat dels seus versos -ell que és un gran aficionat a la música clàssica des de molt jove- Pàmias ha comentat que la seva obra té una relació “molt directa amb la terra” i ha precisat que sempre li ha agradat caminar pel camp, “fixar-me en les collites, en l’aspecte dels ametllers, o en les extensions de blat”.

A la vegada, no ha obviat que en les seves reflexions plasma “la consciència del pas del temps, la renovació de la naturalesa, l’amenaça de la mort”, sense oblidar l’experiència amorosa viscuda, molt relacionada amb la seva dona Maria i els seus fills i néts.

Tampoc no ha oblidat qüestions “molt de l’actualitat, com els avenços tecnològics o la comunicació no sempre fàcil entre les persones, així com les grans desigualtats socials”. “No tot és pura alegria lírica en la meva obra, també hi ha insatisfacció davant el que passa al món”, conclou.

Els escriptors distingits en anteriors edicions amb el Premi Jaume Fuster han estat Jesús Moncada, Quim Monzó, Jaume Cabré, Maria Antònia Oliver, Carme Riera, Feliu Formosa, Joan-Francesc Mira, Montserrat Abelló, Maria Barbal, Màrius Sampere, Emili Teixidor, Josep Vallverdú, Isabel-Clara Simó, Jaume Pérez Montaner, Joan Margarit i Carles Hac Mor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona