Cinema

Els zombis vírics assetgen Girona en la seqüela ‘Alerta Z: Renacer’

Xevi Vila acaba de publicar la segona entrega d’una trilogia, els dos primers volums de la qual estan tenint un gran ressò a Amazon en el gènere de terror apocalíptic

“Si aquest diari ha arribat a les teves mans, significa que alguna cosa terrible ens ha succeït. Aquesta és la nostra història, i hi relato tot el que ens ha passat des que es va desbocar la infecció d’Ebola que va destruir el món tal com el coneixíem fins ara. No hi ha marxa enrere possible, gairebé no queda res d’allò que disfrutàvem i donàvem per fet uns mesos enrere. El món s’ha convertit en un enorme i putrefacte formiguer ple de criatures famolenques que només desitgen una cosa: la mort aliena. Però, per desgràcia, ni aquesta és eterna.”

Així arrenca, amb el mateix to catastrofista i nihilista, la segona entrega de la trilogia Alerta Z, de Xavier Vila Coll (Sant Joan les Fonts, 1981), aquesta vegada subtitulada Renacer. Després de narrar en primera persona les vicissituds d’un metge i la seva família per sobreviure a l’esclat i al posterior apocalipsi zombi –en realitat, “infectats vírics”, com matisa l’autor–, Alerta Z: Renacer situa els lectors uns mesos després i descriu en format diari personal un panorama no menys desolador: el virus continua mutant i escampant-se, i la balança, per tant, es decanta a favor dels no morts i ressuscitats. Això sense dir que els pocs humans que queden o bé són infames o simplement perillosos, com els militars, que alguna cosa tenen a veure amb el que està succeint.

La trama del llibre, que torna a potenciar el component científic i el vessant psicològic dels personatges –“explorar la condició humana i les relacions interpersonals en situacions límit” és el veritable objectiu de l’obra, segons Vila–, situa bona part de l’acció a les comarques gironines. Concretament, a la Garrotxa, al Pla de l’Estany, a la Costa Brava i a Girona capital, on, com ja es pot avançar, té lloc un estat de setge i la consegüent fortificació per resistir els embats de l’horda d’infectats.

Xavier Vila considera que el llibre funciona com a continuació d’ Alerta Z: Ébola (Egarbook, 2016), però també de manera independent. Influenciat, com reconeix, per la trilogia Apocalipsis Z, de Manel Loureiro, destaca que la seva no té tant a veure amb The walking dead, sinó amb un dels llibres més colpidors que s’han escrit mai, La carretera, de Cormac McCarthy, perquè, com ell, vol fer èmfasi en el component psicològic del terror i, en aquest cas, també com la sèrie de televisió, aprofundir en el fet que els humans som més terrorífics que no pas els infectats, que són una “mera excusa” per oferir una lectura pessimista i molt crítica de la nostra societat. “Estic segur que, si passés de veritat el que descric, no sobreviuríem”, subratlla Vila.

Després de l’èxit del primer llibre, Alerta Z: Renacer s’ha publicat a Amazon, on es pot trobar en versió digital, i en paper, format amb què ja s’ha col·locat en els primers llocs de vendes del gènere de terror.

I Goya protagonitza un relat de terror

Que a Xavier Vila li agrada explorar més enllà de les aparences per endinsar-se en la foscor, en les entranyes i en el subconscient, es fa palès a La quinta del sordo , un relat curt que té publicat en la versió Kindle d’Amazon (0,99 euros) i que ha recollit fins ara un grapat de bones crítiques. També escrit en castellà, l’autor ens situa en la ment del mestre Goya, en la seva bogeria i en la seva època més fosca. Una història que explicaria per què el cèlebre artista va pintar aquesta sèrie d’obres murals conegudes com “les pintures negres”. Vila ha escrit un conte amb l’estil i el ritme àgils que ja ha mostrat amb les dues novel·les esmentades de la sèrie Alerta Z, una obra obscura i terrorífica que explora els racons més sòrdids de la ment humana. Com ja va comentar el crític Jep Soler en un dels blogs d’aquest diari, el relat “descriu la interioritat d’un geni sord i malalt que viu aïllat entre les parets d’una gran mansió, tot i que la seva veritable presó és el silenci etern de l’exterior, que combina amb unes inquietants veus interiors”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA