Patrimoni

Municipal

Primeres reparacions a les muralles de la Seu Vella

Inversió de 90.000 euros de la Paeria per solucionar deficiències, despreniments i esquerdes en quatre espais de fortificacions

L’Ajuntament té pendent un projecte de recuperació des de fa un any i busca finançament

L’Ajuntament de Lleida comença a intervenir a les muralles del Turó de la Seu Vella, tot i que només es tracta d’actuacions d’emergència a causa de despreniments, esquerdes o greus deficiències estructurals d’unes fortificacions que no han tingut mai cap actuació global ni continuada de manteniment.

La Paeria executa ara unes obres de reforç, de consolidació i de seguretat al pont llevadís, la punta de diamant, el baluard de Louvigny i la Llengua de Serp. Tot plegat amb una inversió de 90.000 euros. En aquest darrer espai s’havien produït despreniments, tot i que aquest passadís emmurallat ja va ser motiu de restauració i urbanització als anys 80.

El tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Fèlix Larrosa, va visitar ahir aquests treballs i va manifestar que es tractava de “cosir” les muralles de pedra amb l’interior d’aquesta llengua de terra del turó monumental. Aquest reforç, que ha d’evitar que caiguin els carreus de la muralla, inclou la injecció de tensors per consolidar l’estructura.

Al pont llevadís també s’han fet intervencions de consolidació perquè la pedra presentava trams de molt desgast que podrien afeblir l’estructura.

La Paeria i el Consorci del Turó de la Seu Vella estan fent una diagnosi de totes les fortificacions per poder elaborar un pla de muralles. Totes aquestes estructures defensives, dels segles XVII i XVIII, s’han de recuperar i consolidar per valorar-les, ja que tampoc han estat mai en cap pla de preservació, com sí que ha passat amb la Seu Vella o el Castell del Rei. El pla de muralles el va anunciar l’alcalde Àngel Ros al febrer del 2016, però encara no s’ha fet. A l’octubre de l’any passat l’alcalde també va anunciar al Consell de Patrimoni que necessitaria 1,5 milions per a les muralles de la Seu Vella i de Gardeny i es busca finançament procedent d’altres administracions.

Restauració del monument per part del govern

La Generalitat ultima els concursos per engegar tres projectes de restauració al monument de la Seu Vella, tres intervencions que han d’evitar filtracions i humitats a les cobertes del claustre, completar la millora del campanar, sobretot a la part superior i a l’interior de la torre i, finalment, la primera gran restauració de la Porta dels Apòstols de l’antiga catedral de Lleida. La Generalitat, mitjançant el Departament de Cultura, invertirà en dos anys dos milions d’euros per completar aquests projectes. És la inversió més important feta a la Seu Vella en els darrers anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pensament

Mor el filòsof i polític Josep Maria Terricabras

Girona
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona
NOVETAT EDITORIAL

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA